Eduskunnan ydinvoimapuolella näkyi halailevia ja hymyileviä kansanedustajia, kun äänestyksissä päädyttiin kahden uuden ydinvoimalan taakse. Yksi iloisista oli ydinvoimavalmistelusta vastannut elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.), joka korosti suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä vastaillessaan toimittajien kysymyksiin äänestysten jälkeen.
– Tärkeintä on luoda edellytykset sille, että teollisuus voi toimia, hän kiteytti ratkaisun merkityksen ja hehkutti suomalaisen työn arvoa.
Pekkarinen lupasi hallitukselta panosta siihen, että kotimainen työvoima näkyy tulevilla ydinvoimatyömailla ja niiden kotimaisuusaste on merkittävästi korkeampi kuin Olkiluoto3:n työmaalla. Pekkarinen sanoi kutsuvansa elo – syyskuussa koolle nyt luvat saaneet yhtiöt, työmarkkinajärjestöt sekä työsuojelu- ja veroviranomaiset keskustelemaan asiasta.
– Se on mahdollista EU:ssa hän sanoi viitaten työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen.
– Ulkomaisten työntekijöiden tuloa ei voida eikä pyritä estämään. Noudatetaan työehtoja, joita EU:kin edellyttää.
Pekkarinen arvioi, että ensimmäinen nyt hyväksytyistä ydinvoimaloista on valmis vuosien 2019 – 2020 paikkeilla ja toinen 1 – 3 vuotta myöhemmin. Rakentamisjärjestystä hän ei halunnut arvata.
Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) Pekkarisen tapaan korosti päätöksen merkitystä Suomen kilpailukyvylle. Hän piti sitä hyvänä myös ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.
Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen oli tyytyväinen äänestysten selkeistä luvuista ja korosti kohtuuhintaista sähköä. Myös muilta ministereiltä tuttu kilpailukyky ja ydinvoiman kannattajien viljelemä päästöttömyys tuli Kataisen suusta.
Yksi olisi riittänyt
SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen perusteli vain Fennovoiman luvan puolesta äänestämistä Kansan Uutisille sillä, että ydinvoima on nyt ylimenokauden ratkaisu, mutta vielä osa Suomen energiapakettia.
– Yksi uusi ydinvoimala olisi riittänyt, hän sanoi.
– Se olisi ollut signaali markkinoille siitä, että panosta halutaan uusiutuvaan energiaan ja ennen kaikkea energiatehokkuuteen.
STT:n mukaan Urpilainen sanoi, että aluepolitiikka ei ratkaissut asiaa.
Pettynyt Sinnemäki
Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäelle kaksi ydinvoimalaa oli valtava pettymys. Yhteistyö hallituksessa jatkuu hänen mukaansa kuitenkin entisenlaisena. Vihreät pitivät oman tiedotustilaisuuden ydinvoimaäänestysten jälkeen.
Vihreät perustelee hallituksessa pysymistä ydinvoimapäätöksen jälkeenkin sillä, että hallituksen muusta energiapolitiikasta on huolehdittava. Tärkeitä kysymyksiä ovat uusiutuvan energian edistämiseen liittyvä lainsäädäntö ja ekologinen verouudistus.
Sinnemäki arvioi vihreiden tuoneen ydinvoiman vastaisen vaihtoehdon yleiseen keskusteluun.