Suomen keskikesä on parasta aikaa perhosten tarkkailuun. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Suomen Perhostutkijain Seura keräävät havaintoja soilla elävistä perhosista. Siivekästä lumoa -hankkeessa tarkempaan seurantaan on valittu 12 kiinnostavaa lajia.
Yleisöhavaintoja ja valokuvia perhosista kerätään koko Suomesta. Kokeneiden perhosharrastajien erityisseurannassa on soita varsinkin Kotkan seudulta ja Pohjanmaalta.
– Muutamat suoperhoset ovat jo vetäytyneet pohjoiseen, eikä niitä enää tahdo löytyä lainkaan etelärannikolta. Esimerkiksi rämekylmänperhonen löytyi vain kahdelta suolta. Muualta alueeltamme lajista ei ole saatu lainkaan havaintoja, kertoo Kotkan seudulla suoperhosia seuraava Markku Suoknuuti.
Siivekästä lumoa -hankkeessa erityisesti seurattava laji onkin juuri rämekylmäperhonen. Sen yksilömäärä näyttäisi olevan laskussa.
Kuvia perhosista
Valokuvia soilla kuvatuista perhosista pyydetään lähettämään myös Ikkuna Suomen Luontoon -foorumin kautta. Kuvien ei tarvitse olla esteettisesti hienoja eikä perhosta tarvitse osata tunnistaa. Havainnosta on kerrottava aika ja paikka. Sijainnin voi ilmoittaa myös verkkofoorumin karttatoiminnolla.
– Valtakunnallisessa päiväperhosseurannassa on näkynyt merkkejä soilla elävien perhoslajien laajamittaisesta taantumisesta. Yksiselitteistä kokonaiskuvaa ei ole kuitenkaan muodostunut, joten tarkempi selvitystarve on ilmeinen, sanoo Suomen Perhostutkijain Seuran toiminnanjohtaja Jari Kaitila.
Suoperhosissa on monia lajeja, joiden säilyttämisestä Suomi on EU:ssa erityisvastuussa. Suoympäristöt ovat jatkuvasti vähenemässä ja myös ilmaston lämpeneminen uhkaa osaa lajeista.
– Päiväperhoset reagoivat nopeasti elinympäristössämme tapahtuviin muutoksiin. Monimuotoinen ja omalaatuinen pohjoinen lajistomme ilahduttaa varmasti jokaista suolla liikkujaa, toteaa Kimmo Saarinen, Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja.
Siivekästä lumoa -hankkeessa seurattavat suoperhoset ovat Mansikkakirjosiipi, suokirjosiipi, suokeltaperhonen, rämehopeatäplä, muurainhopeatäplä, rahkahopeatäplä, suohopeatäplä, pursuhopeatäplä, rämekylmänperhonen, suonokiperhonen, kirjopapurikko ja saraikkoniittyperhonen.
Linkki: www.ikkunasuomenluontoon.fi