Kilpailu Itämerestä kasvaa. Seuraavien 20 vuoden aikana Itämeren rahtiliikenteen odotetaan kaksinkertaistuvan, risteilyturismi lisääntyy voimakkaasti ja merelle sijoittuvan tuulivoimatuotannon kapasiteetti kasvaa nykyisestä 400 megawatista jopa 25000 megawattiin.
Samaan aikaan Itämeren jo ennestään kuormitettu ekosysteemi vastaanottaa yhä lisää päästöjä maataloudesta ja teollisuudesta. Tämä käy ilmi Itämeren kehitysennusteita koskevasta raportista, jonka ympäristöjärjestö WWF julkisti torstaina.
Risteilyliikenne kasvaa 600 prosentilla
Itämeri on jo nykyään yksi vilkkaimmin liikennöidyistä meriväylistä maailmassa. Tukholman Itämerifestivaaleilla julkistettujen WWF:n ennusteiden mukaan laivaliikenne Itämerellä kaksinkertaistuu seuraavien 20 vuoden aikana. Samalla laivojen koko kasvaa huomattavasti.
Tuulivoiman tuotantokapasiteetti Itämerellä moninkertaistuu; kasvu on vuoteen 2030 mennessä jopa noin 60-kertainen nykytilaan verrattuna. Ennusteiden mukaan merellisten tuulivoimapuistojen yhteenlaskettu pinta-ala vastaa tuolloin Gotlannin kokoista aluetta.
Risteilijäalusliikenne puolestaan kasvaa noin 600 prosentilla. Muut kasvavat toimialat ovat satamien rakentaminen, sähkökaapeleiden ja -putkien sekä merenpohjan ja rannikkoalueiden lisääntynyt rakentaminen (sillat, asutus, teollisuus, padot jne.).
Huonon suunnittelun seurauksia
Meriasiantuntija Vanessa Klötzer WWF Suomesta toteaa, että järjestön kartoitus on ainutlaatuinen yritys saada ote kehityksestä Itämerellä.
– Tämänhetkinen tilanne Itämerellä on seurausta huonosta suunnittelusta ja johtajuuden puutteesta. Ne ovat johtaneet muun muassa Itämeren suojelun kannalta keskenään ristiriitaisiin poliittisiin päätöksiin ja aloitteisiin. Jos jatkamme samaan tapaan, eri toimialojen käyttöpaineet Itämeren luonnonvaroihin vain lisääntyvät entisestään. Tämä johtaa helposti konflikteihin Itämerellä.
Itämeren altaista ei yksikään ole nykyään hyvässä ekologisessa tilassa. Tämä käy ilmi HELCOMin (Itämeren suojelukomissio) tuoreesta selvityksestä. Lisäksi vain kymmenen Itämeren 24 ekosysteemipalvelusta toimii hyvin. Ekosysteemipalveluilla tarkoitetaan luonnon kykyä tuottaa ilmaisia hyödykkeitä.
Raportissaan Future trends in the Baltic Sea WWF toteaa, että ainoa keino selviytyä nykyisestä kaoottisesta tilanteesta eteenpäin on nykyistä yhdennetympi lähestymistapa Itämeren suunnitteluun. WWF ehdottaa myös useita käytännöllisiä askelia parempaan suunnitteluun pääsemiseksi.
Raporttiin voi tutustua tästä linkistä: ”Future trends in the Baltic Sea”
Interaktiivinen kartta eri toimintojen kasvusta Itämerellä löytyy osoitteesta www.panda.org/baltic/map