Puuliiton ja Metsäteollisuus ry:n neuvottelut uudesta mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksesta ovat edenneet siihen vaiheeseen, että on aika nostaa palkankorotustavoitteet neuvottelupöytään.
Neuvotteluja on käyty pari viikkoa ja niitä jatkettiin maanantaina. Puuliiton puheenjohtajan Sakari Lepolan mukaan liiton hallitus on valmistellut palkankorotustavoitteita ja ne kerrotaan työnantajalle tällä viikolla.
Puuliitto irtisanoi kesällä työehtosopimuksen päättymään elokuun lopussa, koska palkankorotuksista ei näyttänyt syntyvän yksimielisyyttä. Sopimus ehti olla voimassa vain vuoden alusta ja sopimuskautta olisi ollut jäljellä vielä vuoden verran.
Nyt neuvottelupöydässä on koko työehtosopimus, eivät ainoastaan palkankorotukset.
– Samanlaista jähnäämistähän tämä on kuin aina ennenkin, Lepola luonnehti neuvottelujen edistymistä.
Hänen mukaansa Metsäteollisuuden tarina on pysynyt entisenä, vaikka taloustilanne on muuttunut paremmaksi.
– Lähtökohdat ovat toiset kuin vuosi sitten, sillä yrityksillä menee huomattavasti paremmin.
Palkansaajat yhteistyöhön
Lepola paheksuu Elinkeinoelämän keskusliiton puuttumista ohjeillaan neuvotteluihin. Neuvottelupöydässä tuntuu olevan ylimääräisiä osapuolia, hän kommentoi EK:n näkemystä, jonka mukaan palkkakierroksen yleiskorotus ei saisi millään sopimusalalla ylittää yhtä prosenttia.
– Onhan se jotenkin kornia, että ensin sanotaan ettei haluta tehdä tupoja, koska jokaisen alan pitää neuvotella sopimukset omista lähtökohdistaan. Sitten ilmoitetaan minkä suuruiset palkankorotukset sopivat kaikille.
Lepola kannattaa SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn ajatusta palkansaajajärjestöjen yhteisestä palkankorotustavoitteesta.
– Meidän kannattaa tehdä yhteistyötä, koska niin tekee työnantajakin.
Ylityökielto paperiteollisuuteen
Metsäteollisuus käy neuvotteluja myös paperiteollisuuden ylempien toimihenkilöiden YTN:n kanssa, joka päätti maanantaina vauhdittaa neuvotteluja ylityö- ja matkustuskiellolla. Vauhditus alkaa keskiviikkona 1. syyskuuta.
Paperiteollisuuden noin 3 000 ylempää toimihenkilöä ovat olleet sopimuksettomassa tilassa jo viime vuoden syksystä lähtien. Suurin kiista koskee paikallisesti sovittavaa työaikapankkia.
YTN haluaa sopia asiasta valtakunnallisesti tes-pöydässä työaikalain edellyttämällä tavalla. Yli 40:tä tuntia suuremmasta kertymästä työaikapankkiin ei voi sopia esimerkiksi työsopimuksella, vaan se edellyttää kollektiivista sopimista.
YTN pitää työaikapankkia modernina ja joustavana ratkaisuna nykypäivän työelämään.
– Työaikapankki voidaan toteuttaa yrityskohtaisesti räätälöimällä. Siihen voisi tallentaa esimerkiksi ylitöitä, etätyöaikaa, matka-aikaa, pekkaspäiviä ja vuosilomia, sanoo YTN:n metsäteollisuuden vastaava Saku Laapio.
Kierros käyntiin
Syksyn sopimuskierroksen käynnisti Teknologiateollisuus solmimalla sopimukset Metalliliiton ja Akavan ylempien toimihenkilöiden YTN:n kanssa puolentoista prosentin palkankorotustasolla.
Metalliliitto on päässyt sopimukseen myös pelti- ja teollisuuseristealalle.
Sähköliitto on tehnyt työehtosopimukset talotekniikan sähköasennusalalle ja sähköistysalalle. Palkat nousivat elokuussa 1,2 prosenttia, jonka lisäksi maksetaan 120 euron suuruinen kertakorvaus.
Sähköliitto on tehnyt sopimuksen myös Teknologiateollisuuden kanssa. Työnantajaliiton mukaan se vastaa tasoltaan ja rakenteeltaan Metalliliiton kanssa tehtyä sopimusta.
Teknologiateollisuus käy neuvotteluja myös STTK:laisten Toimihenkilöunionin ja Erton kanssa.
Palvelualojen ammattiliitto PAM käy neuvotteluja yhteiskeskusten eli call centerien työntekijöiden palkankorotuksista.