Kulta- ja kuparikaivos romahti Chilessä elokuun alussa. 33 kaivostyöntekijää jäi loukkuun 700 metrin syvyyteen kaivokseen, mutta he säilyivät kuitenkin hengissä. He joutuvat odottamaan kaivoksessa kuukausia, ennen kuin pääsevät ylös.
Voiko vastaava sortuma tapahtua Suomessa, Kaivannaisteollisuusyhdistyksen pääsihteeri Olavi Paatsola?
– Ei kukaan voi sanoa, että vahinkoja ei tapahtuisi. Mutta meillä on aika lailla erilainen, lujempi kallioperä kuin Chilessä. Toki meilläkin kaivoksissa tulee ruhjeita, mutta ongelmiin varaudutaan ennakkotutkimuksella ja seurannalla.
Tarkoitatko, että periaatteessa tällaista voi tapahtua, mutta käytännössä ei?
– Todennäköisyys Suomessa on paljon pienempi. Suomen kallioperä on sitä lujinta, mitä maailmalta löytyy.
Onko Suomessa koskaan sortunut kaivoksia?
– Esimerkiksi 70-luvun alkupuolella Leveäselän kaivoksessa Raajärvellä tapahtui sortuma. Siellä ainakin vettä tulvi sisälle, mutta kaikki selvisivät kuitenkin ulos. Kun Leveäselkä sortui, ihmiset tulivat pois kuilussa olevia tikkaita pitkin. Mukana olleet kertoivat, että nousu oli aika raskasta.
Onko Suomessa sellaisia kaivoksia, johon joku saattaa jäädä jumiin?
– Ainahan se riski on olemassa, kun ollaan yhden tunnelin perässä. Ei se ole pois suljettua, mutta en usko tällaisiin suuremman luokan onnettomuuksiin. Yleensähän kaivokset tutkitaan sitä tarkemmin, mitä tärkeämpiä ne ovat toiminnan kannalta ja mitä syvempiä ne ovat.
– Kuilu pyritään aina laittamaan sellaiseen paikkaan, missä on mahdollisimman pieni riski sortumiselle.
Kuinka syviä kaivoksia Suomessa on?
– Syvin on Pyhäsalmi. Se on vähän yli 1 400 metriä.
Mitä, jos Pyhäsalmella tapahtuu jotakin?
– Riskiasiat on yleensä kartoitettu. Esimerkiksi Pyhäsalmella on seisminen seurantajärjestelmä, jolla maan potentiaalisia liikkeitä siinä ympärillä seurataan jo ennalta.
Jos Pyhäsalmella tapahtuu sortuma, voidaanko alas toimittaa ruokaa ja juotavaa?
– Aika lailla samaan tyyliin kuin Chilessäkin. Tämän päivän pelastustoiminnot lähtevät pelastautumisasemista. Ne ovat kaikista varmin keino suojautua. Sehän on nähty Chilessäkin.
Mitä muuta kaivoksessa voi tapahtua kuin sortuma?
– Tulipalot maan alla ovat todennäköisempiä kuin sortuma. Siinäkin pelastautumisasema on todettu muita keinoja paremmaksi, koska tulihan nousee aina ylöspäin ja kuiluun. Kuilun käyttäminen olisi silloin aika vaikeaa.
Kuva: Pyhäsalmi Mine