Suomessa on lähes 120 000 muistisairasta ja kymmeniä uusia tapauksia todetaan päivittäin. Onneksi myös sairauden hoidot ovat kehittyneet hurjasti.
Tiistaina vietettiin valtakunnallista Alzheimer-päivää osana sunnuntaihin asti jatkuvaa muistiviikkoa. Muistisairaiden potilas- ja omaisjärjestönä toimivan Muistiliiton mielestä muistisairauteen sairastuneet jäävät liian usein vaille tarvittavaa hoitoa ja tukea.
Muistiliitto kerää parhaillaan nimiä vetoomukseen, jonka mukaan Suomeen tarvitaan viipymättä kansallinen muistiohjelma hyvän hoidon ja omaisten tarvitseman muun avun turvaamiseksi. Vetoomus allekirjoituksineen luovutetaan maan hallitukselle ja eduskunnalle tämän syksyn aikana.
Hoitopolku eheäksi
Kehittämispäällikkö Virpi Rasinaho Keski-Suomen Muistiluotsi-aluekeskuksesta sanoo, että vetoomuksella halutaan kiinnittää päättäjien huomio muistisairaiden tilanteeseen.
– Erilaisia laatusuosituksia ja käypä hoito -ohjeita on tehty tutkimuksiin ja asiantuntijatietoihin perustuen, mutta hoitopolku taudin diagnosoinnista aina sinne kuntoutukseen ja ihan loppuvaiheen hoitoon asti on vähän pirstaleinen. Kun muistisairaus tulee perheeseen, pyrkimyksenämme on, että perhe saisi oikea-aikaisen tuen ja ettei perhe joutuisi itse etsimään kaikkia tiedon palasia.
Rasinahon mukaan muistisairaus koskettaa ikääntymisen myötä yhä useampaa suomalaista, vaikka jo nyt päivittäin todetaan 36 sairaustapausta. Hän ei silti pidä tilannetta mitenkään toivottomana.
– Minä en koskaan näkisi tilannetta sellaisena toivottomana, vaikka ihminen saakin muistisairausdiagnoosin. Sairauksien löytäminen ja hoitokeinot ovat myös parantuneet. Lääkehoito kehittyy koko ajan. Jopa niiden neljän vuoden aikana, mitä itse olen työskennellyt yhdistyksessä, on tapahtunut huimaa eteenpäinmenoa lääkehoidossa. Niin että mahdollisuuksia on.
Asenteet uusiksi
Eri puolilla maata toimivat muistiyhdistykset pyrkivät Rasinahon mukaan viemään eteenpäin sellaista viestiä, että sairausdiagnoosista huolimatta ihmisten kannattaa jatkaa aktiivista hyvää elämää.
Muistiyhdistykset haluavat myös ravistella dementia-leimaan liittyviä vanhentuneita asenteita.
– Semmoiset me haluamme kokonaan häivyttää pois, koska tämän päivän muistisairaus on ihan toisenlaista kuin ennen. Sitä dementia-sanaa ei voi välttämättä enää liittää muistisairauteen sairauden alkuvaiheessa. Muistisairaus saatetaan löytää jo niin varhaisessa vaiheessa, että ihmisellä on vasta vähäisiä muistioireita.
Aiheesta muualla verkossa
Kansalaisadressin voi allekirjoittaa osoitteessa: www.muistiohjelma.fi .