Palvelualojen ammattiliitto selvitti suomalaisten mielikuvia kaupan alasta, majoitus- ja ravitsemisalasta sekä kiinteistöpalvelualasta. TNS Gallup haastatteli tutkimukseen 1 186:ta aikuista ja 567:ää iältään 15–17-vuotiasta nuorta.
Alojen työtehtäviä pidetään mielenkiintoisina, mutta mielikuvissa työelämän laatu on heikko. Tämä oli sekä aikuisten että nuorten käsitys. Nuorten mielikuvat työn laadusta olivat ehkä hieman optimisempia, mutta turhia harhakuvia esimerkiksi palkkauksesta ei elätelty.
Aikuisia enemmän nuoria kiinnosti ravintola- ja majoitusala. Tämä ei ollut PAMin 1. varapuheenjohtajalle Jaana Ylitalolle yllätys.
– Yhteishaussa mara-alojen koulutukseen on ollut tunkua. Luulen, että ensimerkiksi television lukuisat kokkiohjelmat ovat vaikuttaneet alan vetovoimaisuuteen.
Myös kaupan alaan nuoret liittävät paljon myönteisiä mielikuvia. Aikuisia enemmän he näkevät alojen työt halutuiksi ja erityisesti mara-alan tarjoamia työtehtäviä pidetään mielenkiintoisina. Nuorista likipitäen puolet olisi valmis hakeutumaan alan töihin, jos he olisivat nyt hakeutumassa uusiin tehtäviin. Aikuisista palvelualoille on valmis hakeutumaan neljä kymmenestä.
Kauppa on tuttua
Tutkimuksen mukaan kaupan ala tuntuu suuresta yleisöstä tutuimmalta. Melkein puolet aikuisista ja peräti 60 prosenttia nuorista arvioi tuntevansa alan hyvin. Heikoimmin taas tunnetaan kiinteistöpalveluala.
Niin aikuiset kuin nuoretkin näyttävät arvostavan näiden alojen työntekijöitä. 71 prosenttia aikuisista on kutakuinkin yhtä mieltä väitteestä ”arvostan alan ammatteja ja työntekijöitä todella paljon”. Nuorista tämän väitteen jakaa 62 prosenttia.
– Työntekijöiden ja ammattien arvostus on hieno huomata. Näyttää siltä, että alojen työntekijöiden tekemä työ koetaan tärkeäksi ja tekijöilleen haasteelliseksi, Ylitalo arvioi.
Laadussa ei kehumista
Suomalaisten mielikuvat palvelualojen työelämän laadusta eivät sen sijaan ole mairittelevia. Mahdollisuudet vaikuttaa työn sisältöön, työpaikkojen varmuus, hyvät tienestit ja työntekijöiden tyytyväisyys ovat mielikuvia, jotka harva vastaaja liittää kaupan, majoitus- tai ravitsemisalan tai kiinteistöpalvelualan töihin.
– Näiden seikkojen parantaminen on ennen kaikkea työnantajien käsissä. Työnantajien kannattaisi ottaa tämä viesti vakavasti ja kehittää työyhteisöjä sekä työsuhteita. Mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhön, varmuus työpaikasta sekä elämisen kannalta riittävät ansiot ovat tekijöitä, jotka takaavat aloille jatkossakin motivoitunutta työvoimaa, Ylitalo toteaa.
Kiinteistöpalvelualalla näyttäisi olevan suurimmat haasteet mielikuvien muuttamisessa. Ylitalo toivookin PAMin ja Kiinteistöpalvelut ry:n sopiman ansiokehitysohjelman osaltaan auttavan tässä.