Suomen Pienkustantajat ry. vaatii tulevalta hallitukselta tehokkaita toimenpiteitä suomalaisen kirjallisuuden tukemiseksi. Yhdistys vastustaa jyrkästi kaikkia suunnitelmia kirjojen arvonlisäveron korottamiseksi. Tällaisia suunnitelmia on yhdistyksen mukaan ainakin Vihreiden, Keskustan ja RKP:n vaaliohjelmissa.
Kirjojen arvonlisäveroa korotettiin Suomessa vuosi sitten 9 prosenttiin, kun suunnilleen samoihin aikoihin muualla Euroopassa sitä alennettiin tai se jopa poistettiin kokonaan. Myös Ruotsissa kirjojen verotusta on vähennetty, Pienkustantajat muistuttaa.
”Eurooppalaisissa sivistysmaissa yhteiskunta arvostaa ja tukee omaa kirjallisuuttaan ymmärtäen sen suuren merkityksen kansalaisten sivistys- ja tiedontason korottajana. Meillä on jo pitkään toimittu päinvastaiseen suuntaan. Yhteiskunnan tukien osalta kirjallisuus on jäänyt pahasti muiden taiteenalojen jalkoihin. Musiikki, teatteri, kuvaamataiteet, elokuva ja jopa sirkustaide ovat päättäjien suosiossa kaukana kirjallisuuden edellä.”
”Eurooppalaisissa sivistysmaissa yhteiskunta arvostaa ja tukee omaa kirjallisuuttaan.”
Kaikkein unohdetuimmassa asemassa yhdistyksen mukaan on kotimainen tietokirjallisuus, jonka osuus kirjallisuustuista jää alle 20 prosentin, kun kaunokirjallisuus saa niistä 80 prosenttia. Kirjasäätiölle, jota perustamaan valtiovalta aikanaan suuriäänisesti lähti, ei ole viime vuosina annettu lainkaan rahaa esimerkiksi vähälevikkisen laadukkaan tietokirjallisuuden tukemiseen, ja tulokset näkyvät, kannanotossa pahoitellaan.
”Vuonna 2014, kun Suomi esiintyy Frankfurtissa maailman suurimpien kirjamessujen päävieraana, kirjallisuutemme ja kulttuuripolitiikkamme joutuvat kansainvälisen suurennuslasin alle. On aika pohtia, millä eväin näille markkinoille lähdetään”, Suomen Pienkustantajat painottaa.
Yhdistys vetoaa myös siihen, että lukutaitoiset kansalaiset vaaliuurnille suunnistaessaan selvittäisivät itselleen, minkälaista kulttuuripolitiikkaa heidän ehdokkaansa taustaryhmineen edustavat.