Elokuussa viidettä kertaa järjestettävä Stage – Helsingin teatterifestivaali on tänä vuonna entistäkin laajempi, kansainvälisempi ja kovatasoisempi.
Päätähti on Rudolf Nurejeviin verrattu tanssija, näyttelijä ja koreografi Mikhail Baryshnikov, joka esittää pääosaa Stagella maailman ensi-iltansa saavassa venäläisessä Dmitri Krymovin Pariisissa (In Paris) -näytelmässä. Korjaamo Teatterin tuottama festivaali tuo Suomeen Pariisissa-tuotannon lisäksi kahdeksan muuta ulkomaista huippunäytelmää.
”Festivaalin teemana ovat tarinat vihasta ja rakkaudesta. Näytelmät kertovat rakkaudesta sen kaikissa muodoissaan, mutta mukana on myös yhteiskunnallisia ristiriitoja ja politiikkaa. Teatteri polttaa”, sanoo Kulttuuritehdas Korjaamon toimitusjohtaja Raoul Grünstein.
Tunisialainen Amnesia kertoo diktaattorin tuhosta ja sen painajaismaisista seurauksista.
Päivänpolttaviin poliittisiin näytelmiin kuuluu muun muassa tunisialaisen käsikirjoittajan ja näyttelijän Jalila Baccarin ja ohjaaja Fadhel Jaïbin Amnesia, joka kertoo diktaattorin tuhosta ja sen painajaismaisista seurauksista.
Toinen poliittisesti kuuma näytelmä on venäläisen Mikhail Ugarovin ohjaama Tunti kahdeksantoista minuuttia. Tositapahtumiin perustuva poliittinen draama esittää henkilö henkilöltä ne, jotka aiheuttivat talousrikoksista syytetyn asianajaja Sergei Magnitskyn kuoleman tutkintavankeudessa Moskovassa vuonna 2009.
Helsingissä nähdään myös muun muassa Euroopan arvostetuimpiin ohjaajiin kuuluvan Alvis Hermanisin katkeransuloinen Latvialainen rakkaus sekä Liettuassa vuoden 2010 parhaana näytelmänä palkittu Oskaras Koršunovasin Pohjalla.
Suomea hahmottavat näytelmät ovat kansainvälisiä
Kansainvälisten helmien lisäksi Stagella esitetään uudestaan vuoden parhaita kotimaisia teatterituotantoja. Ne on valittu myös ulkomaista ammattilaisyleisöä silmällä pitäen. Mukana ovat Johanna Freundlichin kulttimaineeseen noussut Angels in America, Leea Klemolan New Karleby, Susanna Kuparisen Eduskunta, Mika Myllyahon ja Saana Lavasteen Täällä Pohjantähden alla 2011 sekä Eeva Muilun ja Milja Sarkolan Ihmisen asussa.
Future Factory -sarjassa esitetään Anni Ojasen ja Juhan Ulfsakin Viha sydämessä, Jussi Moilan ja Sini Pesosen Paratiisi sekä Teatterikorkeakoulun kolme tuoretta esitystä.
”Valitut kotimaiset esitykset piirtävät moniäänisen kuvan hitaasti avautuvasta Suomesta. Niissä soi uusien tekijäsukupolvien ääni, yritys hahmottaa, miltä Suomi näyttää nyt ja tulevaisuudessa. Esitykset ovat tietoisia siitä tosiasiasta, että kaikki mikä tapahtuu Euroopassa ja maailmassa, tapahtuu myös meillä”, sanoo ohjaaja Mikko Roiha.
Roiha kuuluu Stagen ohjelmiston suunnitelleeseen taiteelliseen ryhmään, jonka muut jäsenet ovat kuraattori Eva Maarika Schmitz ja toimitusjohtaja Raoul Grünstein.
Kaksiviikkoisen festivaalin (17.–31.8.) esityspaikkoja ovat Korjaamon ohella Aleksanterin teatteri, Suomen Kansallisteatteri, Stoa, Teatteri Jurkka, Teatteri Takomo, Zodiak ja Teatterikorkeakoulu. New Karleby -näytelmän esitys on Tampereen Teatterissa.
Stage-festivaalia ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kulttuurikeskus ja Suomen kulttuurirahasto. Stage on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali.
Lipunmyynti käynnistyy maanantaina 2.5. Lippupisteessä (lippu.fi) ja NetTicketissä (netticket.fi).