Kansaneläkelaitos eli Kela ottaa elokuussa yhteyttä useisiin tuhansiin eläkeläisiin, joilla voi olla oikeus takuueläkkeeseen. Hakemuksia on tähän mennessä tullut noin 103 000 ja niistä on ratkaistu 101 000.
Takuueläkkeen on saanut jo noin 95 000 eläkeläistä.
Kaikki takuueläkkeeseen oikeutetut eivät ole vielä hakeneet eläkettä. Lakia säädettäessä takuueläkkeeseen oikeutettuja arvioitiin olevan kaikkiaan noin 116 000. Keskimääräinen takuueläke on nyt noin 121 euroa kuukaudessa.
Täydentää pientä eläkettä
Maaliskuussa voimaan tullut takuueläke turvaa Suomessa asuvalle eläkeläiselle 687 euron vähimmäiseläkkeen kuukaudessa. Takuueläke on muita eläkkeitä täydentävä vähimmäiseläke-etuus. Näin ollen eläkkeensaajan muut lakisääteiset eläkkeet vähentävät kokonaisuudessaan takuueläkkeen määrää.
Takuueläkettä voi saada vain silloin, kun hakijan kaikki muut eläkkeet Suomesta ja ulkomailta veroja vähentämättä jäävät alle 681,51 euroon kuukaudessa. Alle 6,25 euron takuueläkettä ei makseta.
Osa pienituloisista jää ilman
Takuueläkettä on kritisoitu siitä, että usein pienituloinenkaan eläkeläinen ei saa sitä. Esimerkiksi pientä työeläkettä saavia se ei välttämättä hyödytä.
Lisäksi vähimmäiseläke jää täysimääräistä pienemmäksi, jos eläkeläinen on jäänyt vanhuuseläkkeelle ennen 65 vuoden ikää.
Varhennusvähennys pienentää silloin takuueläkettä tai voi estää sen saamisen. Varhennettuna takuueläkettä saa noin 4 800 henkilöä. Heidän takuueläkkeensä on keskimäärin 88 euroa kuukaudessa. Jos jää kansaneläkkeelle 63-vuotiaana, jolloin voi päästä työeläkkeelle, takuueläke on lähes 10 prosenttia pienempi kuin 687 euroa kuussa.
Vasemmistoliitto arvostelikin lakia sen valmisteluvaiheessa siitä, että takuueläke jättää 686 euron ja 1 200 euron väliselle tuloalueelle joukon eläkeläisiä, jotka ovat aidosti pienituloisia, mutta joiden eläke ei takuueläkkeen ansiosta parane lainkaan.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä teki viime syksynä esityksen takuueläkkeen korottamiseksi 750 euroon kuukaudessa.
Kela soittelee
Kela muistuttaa elo-syyskuussa kirjeellä tai puhelimitse niitä takuueläkkeeseen mahdollisesti oikeutettuja, jotka eivät ole jättäneet hakemusta. Jos hakemus toimitetaan Kelaan viimeistään syyskuussa, eläkkeen saa takautuvasti lain voimaan tulosta eli maaliskuusta lähtien.
Takuueläkettä voi hakea palauttamalla Kelan lähettämän hakulomakkeen täytettynä ja allekirjoitettuna palautuskuoressa. Toinen vaihtoehto on hakea sitä ilman hakemuslomaketta soittamalla numeroon 020 692 202 tai käymällä Kelan toimistossa. Suullisesta hausta Kela on saanut kiitosta.
Kansaneläkkeensaajia oli 677 248 vuoden 2009 lopussa.