Suomen teollisuudella menee ensi vuonna suhteellisen hyvin, sillä vain murto-osa viennistämme suuntautuu riskimaihin, arvioi Palkansaajien tutkimuslaitos PT.
Teollisuuden Palkansaajat -neuvottelukunnan tilaama toimialaraportti lupaa maltillista kasvua ja ennakoi palkkojen nousevan raamisopimusta enemmän liukumien takia.
PT:n ennustepäällikkö Eero Lehto muistutti tiistaina, että Suomen kauppavirta kulkee pääasiassa Ruotsiin, Venäjälle ja Saksaan, joiden luottoluokitus on kova. Hän arvioi Välimeren alueen velkaongelmien iskevän Suomeen vain, mikäli kriisi laajenee globaaliksi.
Kokonaistuotantomme kasvaa PT:n ennusteen mukaan ensi vuonna kaksi prosenttia, vuonna 2013 runsaat kolme prosenttia. Lehto perustelee toiveikasta ennustetta Yhdysvaltain talouden kohenemisella. Vähittäiskauppa sekä asuntomarkkina- ja työmarkkinatilanne ovat vilkastuneet siellä odotettua ripeämmin.
– Keväällä tulee pieni käänne parempaan, Lehto ennakoi.
Hän viittasi Saksan talouden piristymiseen ja vastikään tehtyyn palkkaratkaisuun. Saksalaisten kuluttajien luottamuksen pitäisi Lehdon arvioiden mukaan näkyä vilkastuvana joulukauppana.
– Saksassa indikaattorit ovat olleet kasvuun päin. Se on euroalueen suurin maa. Venäjälläkin talouskehitys on ollut odotettua parempaa. Ne antavat mahdollisuuden rauhoittaa tilanne. Muuta ei tarvitakaan.
Kasvua aivotyöstä
Kasvu vaihtelee suuresti toimialoittain seuraavan kahden vuoden aikana.
PT ennustaa kasvua kemianteollisuuteen sekä muiden koneiden ja laitteiden valmistukseen. Jälkimmäiseen kuuluu laivanrakennus. Sitä vastoin asuinrakentaminen ja graafinen teollisuus hiipuvat. Väliaikainen notkahdus on tulossa metallien jalostukseen, öljynjalostukseen ja kustannustoimintaan.
Lehto kiinnitti huomiota siihen, että pieneksi mielletty lääketeollisuutemme on kasvanut vakaasti, samoin kuin kemianteollisuus. Uusia kasvualoja ovat hänen mukaansa tietojenkäsittelypalvelujen tuotanto ja tekninen palveluala.
Tietojenkäsittelypalvelujen tuotanto on työntekijävaltaista ja alalla toimii paljon pk-yrityksiä. Myös teknisissä palveluissa on kasvun mahdollisuuksia, vaikka ala on Suomessa kahden suuryrityksen hallussa.
Nokia-ilmiön kohtalo on sen sijaan epävarma. PT ennustaa elektroniikkateollisuuden kasvavan ensi vuonna verrattain hitaasti. Kasvua on kuitenkin elektroniikan palveluissa. Ilmiön takana ovat Lehdon mukaan uudet yritykset sekä Nokian irtisanomiset ja palveluiden ulkoistamiset.
Tuottavuus nousussa
Talouskasvuennuste pohjaa tuottavuuden nousuun. Maltillinen palkkaratkaisu tuo kilpailuetua, jonka pitäisi näkyä viennissä.
Teollisuudessa työn tuottavuus ei Lehdon mukaan ole joutunut Suomessa kuoppaan. Elinkeinoelämän valtuuskunta väitti jokin aika sitten, että 150 000 on töissä turhan panttina. Lehdon mielestä mittarina tulisi pitää varsinaista työpanosta. Ylitöiden väheneminen ja lomautukset pudottavat väistämättä tuottavuutta.
– Voidaan kysyä, miksi pitäisi vähentää työntekijöiden määrää, jos tuottavuus on palautumassa trendiuralle, Lehto totesi.