Kati Peltola: Jonot eivät poistu lautakuntia yhdistämällä
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä katsoo, että Helsingissä on kiireellisesti saatettava sosiaali- ja terveysasemat ja vanhusten ja nuorempienkin hoiva-asuminen kuntoon.
– Ihmisten pitää päästä tarvitessaan heti monipuolisiin lähipalveluihin, vaati ryhmän varapuheenjohtaja Kati Peltola valtuuston käsitellessä keskiviikkona sosiaali- ja terveystoimen yhdistämistä.
Lähipalvelujen työntekijöiden on pystyttävä huolehtimaan myös tehokkaasta erityispalveluihin ohjaamisesta. Se vaatii erityispalvelujenkin rakenteen yksinkertaistamista.
Alemmalla ketjussa olevat työntekijät turhautuvat yhtä lailla kuin palvelun tarvitsijat.
Nopeaa palveluketjuissa liikkumista estää Peltolan mukaan tällä hetkellä monimutkainen ja jäykkä päätöksenteko, jonka huipulla on yksi tai kaksi ihmistä jaottelemassa itselleen täysin tuntemattomia palvelun tarvitsijoita tiukkojen kriteerien mukaan. Alemmalla ketjussa olevat työntekijät turhautuvat yhtä lailla kuin palvelun tarvitsijat, kun he eivät pysty ohjaamaan näitä tarpeellisten ja järkevien palvelujen saajiksi.
– Ihminen, joka ei saa tarpeellista palvelua, kärsii, mutta työntekijä, jonka huolella tekemät palvelusuunnitelmat tyrmätään jatkuvasti, ahdistuu ja kovettuu, tai pakenee vähemmän ahdistaviin töihin.
Peltola pitää jonotusta sosiaalityöntekijälle, terveydenhoitajalle tai yleislääkärille on Helsingin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen suurimpana rakennevirheenä. Toinen suuri rakennevirhe on jatkuvaa huolenpitoa tarvitsevien ihmisten pitäminen jonottamassa haluamaansa hoivapaikkaa yksin kotonaan tai sairaalassa.
– Kumpaakaan näistä virheistä ei pystytä korjaamaan lautakuntien ja virastojen yhdistämisellä. Niihin auttaa vain valtuuston poliittinen päätös riittävästä työntekijöiden ja rahojen osoittamisesta näihin peruspalveluihin.
Peltola muistuttaa vasemmistoryhmän tehneen jatkuvasti aloitteita näiden peruspalvelujen korjaamisesta.
– Joitain korjausliikkeitä oikeaan suuntaan on tapahtunut, mutta valtuuston enemmistö ajaa edelleen kuntapalvelujen yksityistämistä lääkkeeksi sosiaali- ja terveydenhuollon perustautiin. Kuitenkin juuri yksityistäminen syö ne voimavarat, joita tasapuoliset ja vahvat kunnalliset palvelut tarvitsevat.
– Palvelut voivat parantua vain, jos asukkaat ovat mukana poliittisessa keskustelussa ja myös työntekijät osallistuvat siihen omalla asiantuntemuksellaan, korostaa Kati Peltola. Sosiaali- ja terveyspalvelujen pitää näyttää suuntaa uudenlaiselle demokraattiselle kunnalle. Vasemmisto haluaa edistää myös demokratiatyöryhmän ideoimia suoran demokratian muotoja näiden palvelujen suunnittelussa ja arkipäivän toteutuksessa.