Työssä jatkamista eläkeiän jälkeen edistäisivät eniten oman työtahdin entistä vapaampi määrittely, toimiva työterveyshuolto ja kokemuksen arvostaminen.
Tiedot ilmenevät Toimihenkilöliitto ERTOn Toimi-lehden kyselystä, jossa selvitettiin ajatuksia työurien pidentämisestä ja työssä jatkamisesta. Kyselyyn vastasi 612 ERTOn jäsentä, joista 87 % oli naisia ja 84 % yli 44-vuotiaita.
Reilu puolet (53 %) vastaajista ei voisi kuvitella tekevänsä työtä eläkeiän jälkeen. Tätä he perustelevat mm. halulla tehdä elämässään muutakin kuin työtä ja vapaudesta nauttimisella ilman stressiä. Useat sanovat suoraan etteivät jaksa ja kertoi terveyden pettämisestä.
Vastaajista 22 % miettii vielä jatkamistaan ja 13 % on jo päättänyt jatkaa työssä eläkeiän jälkeen. He kertovat yksinkertaisesti haluavansa tehdä työtä ja olevansa mielekkäässä sekä antoisassa työssä. He haluavat saada paremman eläkkeen lisäksi sosiaalisia kontakteja ja mielekästä tekemistä virkeyttä lisäämään. Moni sanoo olevansa yrittäjäluonne tai haluavansa käyttää kertynyttä kokemustaan.
Vastaajista reilun kolmanneksen työpaikalla oli henkilöitä, jotka ovat jääneet töihin eläkeiän jälkeen. 74 prosentin mukaan ikäihmiset sopivatkin töihin mainiosti. Tätä perusteltiin mm. sillä, että kokeneella työntekijällä on huomattava määrä niin sanottua hiljaista tietoa, jonka jakaminen uusille työntekijöille on arvokasta. Vastaajista 68 % sanoo pitkän työuran olevan tavoittelemisen arvoinen asia ammattitaidon ja kokemuksen karttumisen vuoksi. 53 % mainitsee syyksi eläkkeen suurenemisen.
Ajan hermolla
Puolet vastaajista sanoi, ettei työntekijän iällä ole väliä, kunhan pysyttelee ajan hermolla. Vastaajista 13 % sanoi, että eläkeikäiset eivät sovi enää töihin ja että heidän pitäisi antaa tilaa nuoremmille.
Vastaajilta kysyttiin, että mikä edistäisi parhaiten työssä jatkamista eläkeiän jälkeen. Oman työtahdin entistä vapaampi määrittelyt sai eniten kannatusta (46 %). Eläkettä paremman palkan mainitsi 21 % vastaajista. Yleisellä tasolla työssä jatkamisen ilmapiiriä lisäisivät eniten työhyvinvoinnin lisääminen (52 % vastaajista) ja kokemuksen arvostaminen (43 %). Työssä jatkamiseen voivat vaikuttaa eniten työntekijä itse (76 %) ja lähiesimies (43 %).
Terveyttä ja virkistystä
Jotta eläkeiän jälkeen jatkajaa voitaisiin tukea parhaiten, heidän katsottiin tarvitsevan eniten työterveyshuoltoa (56 %) ja virkistyspäiviä (37 %).
Moni vastaajista muistutti avoimissa vastauksissa, ettei työntekijöitä pidä niputtaa iän perusteella yhteen nippuun. Kaikki ovat yksilöitä ja tarvitsevat erilaista tukea, mutta hyötyvät varmasti samanlaisistakin asioista, esimerkiksi toimivasta työterveyshuollosta, kannustavasta työilmapiiristä ja koulutuksesta.
Kyselyn tulokset on julkaistu juuri ilmestyneessä Toimi-lehdessä. Toimi on Toimihenkilöliitto ERTOn julkaisema työelämän erikoislehti.