Moni suomalainen nukkuu pesemättömällä tyynyllä ajattelematta asiaa sen kummemmin. Likaisessa tyynyssä muhii usein homeita ja muita pöpöjä. Ne aiheuttavat iho- ja silmäoireita sekä saattavat olla osasyynä korvatulehduksiin.
Tyyny on syytä pestä muutaman kuukauden välein ja vaihtaa kokonaan uuteen parin vuoden välein.
Moni suomalainen nukkuu likaisella tyynyllä. Pientä parannusta viimevuotiseen tyynynpesutilastoon verrattuna on kuitenkin tapahtunut.
Tiedot käyvät ilmi Unikulman teettämästä kyselytutkimuksesta, jonka mukaan 16 prosenttia suomalaisista ei pese tyynyään koskaan. Viime vuonna heitä oli selkeästi enemmän eli kolmannes vastaajista. Kyse ei kuitenkaan liene tietoisesta valinnasta vaan siitä, ettei tyynyn peseminen tule edes mieleen.
– Kenties ihmiset eivät todellakaan ajattele, kuinka paljon likaa tyynyyn kertyy, kun se on yö toisensa jälkeen käytössä. Kylmä tosiasia kuitenkin on, että vuoden jälkeen pesemätön tyyny painaa jopa kilon enemmän kuin uusi tyyny. Jokainen voi kuvitella, mistä lisäpaino muodostuu, sanoo ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen Unikulmasta.
Sama kuin ei pesisi hiuksiaan
Tuominen valaisee asiaa esimerkillä.
– Vanua tai vaahtomuovia sisältävän tyynyn kohdalla puhutaan suunnilleen samasta hygieniakuormasta, kuin jos ei pesisi lainkaan hiuksiaan. Tyynystä tulee haiseva ”lätty,” kun siihen imeytyy tarpeeksi rasvaa ja muuta likaa.
Pölypunkit viihtyvät likaisessa tyynyssä, ja mikäli kosteutta on tarpeeksi, on tyynyssä myös otollinen kasvualusta homeille. Tästä kaikesta voi olla seurauksena ihottumaa, rähmivät silmät, tukkoinen nenä ja jopa korvatulehduksia.
– Ehkä ensi vuoden kyselyssä selviää, että loputkin ovat kurkanneet tyynyliinansa sisään, toivoo Tuominen.
Tyynyn parasta ennen -päiväys on kaksi vuotta siitä, kun tyynyä on ensimmäisen kerran käytetty. Käyttöikä on lyhyempikin, mikäli tyynyä pesee laiskasti. Peseminen ei ole kovin monimutkaista. Se tulisi tehdä useamman kerran vuodessa.
– Tyyny pestään pesukoneessa, tarkemmat pesuohjeet löytyvät tyynyn etiketistä.
Linkouksessa kannattaa olla varovainen, etteivät täytteen kuidut litisty ja suoristu. Niiden pitää pysyä kiharaisina, jotta tyynyn kimmoisuus säilyy, neuvoo Tuominen.
Vain kolmasosa pesuainetta
Pesuainetta käytetään vain kolmasosa normaalimäärästä, jotta täytemateriaali huuhtoutuu kunnolla. Linkoukseen riittää noin 600 kierrosta minuutissa. Loppuun asti tyyny saa kuivua ilmavan tason päällä.
– Kuivausrumpua saa mielellään käyttää. Se avaa hyvin täytteen kuidut, mutta ihan kuivaksi asti tyynyä ei kuivata kuivausrummussa.
Kun käyttää tyynyliinaa, ei tyynyä tarvitse pestä niin usein, ja käyttöikäkin pitenee. Tuomisen mukaan tyynyliina on hyvä vaihtaa vähintään kerran viikossa. Enemmän hikoilevat saisivat vaihtaa useamminkin.