Jyväskylän ja Tampereen yliopistot perustavat vuoden alusta yhteisen Gerontologian tutkimuskeskuksen muun muassa tuottamaan uutta tietoa ikääntyvän yhteiskunnan tarpeisiin.
Väestön vanhenemisen tuottaman maailmanlaajuisen haasteen vuoksi vanhenemista ja ikääntyvää yhteiskuntaa koskevan tiedon tarve kasvaa. Jyväskylän ja Tampereen yliopistot ovat jo nyt maan vahvimmat monitieteisen vanhenemistutkimuksen keskukset.
Yhteinen tutkimuskeskus perustuu molempien yliopistojen vahvaan alan tutkimukseen ja koulutukseen, pitkään keskinäiseen yhteistyöhön sekä laajaan kansalliseen ja kansainväliseen verkostoitumiseen.
Uuden tutkimuskeskuksen tavoitteena on paikka Euroopan vanhenemistutkimuslaitosten parhaimmistossa. Toimintaa koordinoivat terveystieteiden laitos Jyväskylän yliopistossa ja terveystieteiden yksikkö Tampereen yliopistossa.
Yliopistoallianssi tuo tulosta
Rehtoreiden Aino Sallisen ja Kaija Hollin mielestä yhteinen yksikkö on erinomainen esimerkki Yliopistoallianssin tuloksista.
– Yhdistämällä voimavaroja on saatu luoduksi kansallisesti ja kansainvälisesti vahva osaamiskeskittymä, joka toimii yhteiskunnallisesti erittäin keskeisten tiedontarpeiden alueella.
Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen tutkimusryhmien yhteistyö on alkanut 1970-luvulla ja tiivistynyt viime vuosina Yliopistoallianssin hankkeissa.
Yhteisen tutkimuskeskuksen painopisteitä ovat ikääntyvän ja iäkkään väestön terveys, työ- ja toimintakyky sekä hyvinvointi ja niiden edistäminen, pitkäikäisyys ja elämänkulku, ikääntyvän yhteiskunnan palvelut sekä ikääntyvien ihmisten asema ja toimijuus muuttuvassa yhteiskunnassa.
Keskuksen johtajana toimii alan professori tai vastaava vuoroin kummastakin yliopistosta kaksi vuotta kerrallaan. Ensimmäisenä johtajana toimii gerontologian professori Marja Jylhä Tampereen yliopistosta.