Raamisopimuksen kohtalo jäi viime hetkiin, ja niin voi käydä myös raamityöryhmien kanssa. Ensimmäistäkään työryhmää ei ole vielä nimitetty tai jäseniä siihen valittu.
Maaliskuun lopussa pitäisi kuitenkin olla jo selvitettynä, kuinka määräaikaisia työsuhteita käytetään vuokratyömarkkinoilla ja miten väärinkäytöksiä voitaisiin estää.
SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa luottaa, että aikataulu pitää. Hän muistuttaa, että työministeriössä erityisavustaja Pilvi Torstin työryhmä pohtii työelämämuutoksia. Yhtenä asialistalla on vuokratyö.
– Toinen mahdollisuus on siirtää vuokratyön valmistelu työministeriön kolmikantaiselle työoikeustyöryhmälle, Elomaa sanoo.
Toinen kiireellinen asia on koulutusoikeus. Koko raamisopimuksen miltei kaataneesta koulutusoikeudesta pitäisi päästä sopuun huhtikuun loppuun mennessä.
Elomaan mukaan näkymät ovat vaikeat, sillä palkansaajapuolella painotetaan työntekijän mahdollisuutta koulutukseen. Työnantajapuolta kiinnostaa enemmän koulutuksesta annettavat verohuojennukset.
– Koulutusoikeus on kuitenkin raamin osalta ykköskysymyksiä.
Kolmikantaisilla ryhmillä on jo kiire
Palkansaajakeskusjärjestöt toivovat, että kolmikantaiset työryhmät voisivat aloittaa työnsä heti loppiaisen jälkeen.
Työryhmien perustaminen vie aikansa, sillä kyseisen ministeriön pitää hyväksyä työryhmä, osoittaa siihen jäsenet ja tarvittaessa varat taustaselvitysten tekemiseen.
STTK:n edunvalvontajohtaja Markku Salomaa muistuttaa, että jo olemassa olevia työryhmiä voidaan käyttää hyväksi.
Akavan työelämäjohtaja Maria Löfgren pitää aikatauluja kireinä.
– Aikataulut ovat äärettömät tiukat, mutta en pidä niitä mahdottomina. Toinen mahdollisuus on, että aikatauluja joudutaan venyttämään.
Työmarkkinajärjestöjen esitys perhevapaista pitäisi olla valmiina siten, että hallitus ja eduskunta ehtivät käsitellä ne ennen ensi vuoden vuodenvaihdetta. Tämän uskotaan onnistuvan.
Löfgrenin mukaan kaikista kiireellisintä on käynnistää kolmikantaiset lainsäädäntöhankkeet.
Pysyvä neuvotteluelin odottaa kutsujaa
Akavalaisille tärkeimpiä hankkeita raamissa ovat työajan kuormittavuuden kartoitus ja osaamisen kartuttaminen.
STTK:laisille keskeisimpiä ovat työelämän laatua koskevat asiat. Salomaan mukaan niitä on monessa työryhmässä.
– Määräaikaisten asema, yt-lain parantaminen, työn kuormittavuus, työsuojelu, vuokratyöntekijät ja nollatyösopimukset. Nämä kolmikantaiset ryhmät pitäisi saada liikkeelle niin, että niistä tulee tulosta.
Työmarkkinajärjestöt päättivät perustaa pysyvän neuvotteluelimen seuraamaan lakihankkeita. SAK:n Elomaan mukaan elimelle olisi ollut tarvetta, vaikka raamisopimusta ei olisi syntynyt.
Nyt odotetaan, kuka kutsuu elimen koolle. Näillä näkymin puhevalta on Elinkeinoelämän Keskusliitolla.