Perusturvalautakunta on Vuontion mukaan ollut näihin päiviin asti pimennossa siitä, että kaupunginsairaalaan on palkattu sijaistavia lääkäreitä yksittäisiksi päiviksi tai muutamaksi päiväksi 500 euron päiväpalkalla.
– Kun me lautakunnassa olemme kyselleet, että onko avoinna oleviin virkoihin haettu lääkäreitä, meille on vastattu, että lääkäreitä ei saada virkoihin.
Vasta viime päivinä Vuontiolle ja monelle muulle on selvinnyt, että kaupunginsairaalan virkoja ei ole edes laitettu hakuun.
Ilmiö on nimetty Porissa myös lääkäreiden ylirahastukseksi, koska osa sijaislääkäreistä on kaupunginsairaalan entisiä, virastaan eronneita lääkäreitä.
Päiväpalkan suuruus hatusta vedetty
Henkilöstöpäällikkö Helena Metsälä puuttui asiaan siinä vaiheessa kun yllättäen selvisi, että maksetut päiväpalkat eivät perustu sopimuksiin. Paikallista virkaehtosopimusta niistä ei ole.
Päiväpalkalla sijaistavia lääkäreitä on ilmeisesti käytetty sairaalassa jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Metsälällä ei ole toistaiseksi tarkkaa tietoa siitä, miten paljon päivälääkäreitä on vuosien varrella käytetty.
Porin kaupunginsairaalan palvelujohtaja Matti Kukola on juuri irtisanoutunut virastaan. Kukolan toimista tehdään parhaillaan sisäistä selvitystä.
Porin kaupungin henkilöstöjaosto on tehnyt marraskuun lopulla päätöksen siitä, että 500 euron sopimuksia ei enää saa tehdä.
Lääkäreillä liikaa valtaa
Porin kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Aki Nummelin piipahti maanantaina hetkeksi puhelimeen kaupunginhallituksen kokouksesta, jossa budjettiasioiden lisäksi kuultiin selvitystä myös lääkäriasiasta.
– Jostain syystä johtava lääkäri Matti Kukola on saanut itselleen vallan tehdä tällaisia sopimuksia ja jostain syystä näitä sopimuksia ei ole kyseenalaistettu, Nummelin aloittaa.
Hän kertoo, että Kukolan sektorilta löytyy myös tapauksia, joissa lääkärialan yritysten kanssa on tehty kilpailuttamatta sopimuksia.
Perusongelma Nummelinin mukaan on siinä, että lääkärien valta on kasvanut liian suureksi.
– Se taas johtuu lääkäripulasta, joka nähdäkseni on tarkoituksellisesti aiheutettu. Kun lääkäripula on olemassa, lääkärit vedättävät tietysti palkkojaan ylöspäin. Kuntasektorin tiukka talous ei tätä kestä.
Päätöksenteko takaisin poliitikoille
Nyt kohun keskellä moni ihmettelee, miksi Porin kaupunginhallitus ei ole puuttunut asiaan. Nummelin muistuttaa perusturvan yhteistoiminta-alueesta ja siitä että naapurikunnat vaativat aikoinaan, ettei Porin kaupunginhallituksella saa olla otto-oikeutta perusturvalautakunnan päätöksiin.
– Tämän vuoksi kaupunginhallituksella ei ole ollut mahdollisuutta seurata tilannetta.
Kaupunginsairaalan ylisuuriksi nousseet päiväpalkat kertovat Nummelinin mukaan kulttuurista, jossa virkamiehet päättävät.
– Vaikka kuinka haukuttaisiin poliitikkoja, niin meillä on virkamiesvalta. Tähän pitäisi saada muutos. Päätöksenteko pitäisi saada takaisin poliitikoille ja kansalle.
Tärkeää hänen mukaansa olisi myös saada kaupunginhallitukselle otto-oikeus lautakunnan perusturvapäätöksiin.
Porilaiset päättäjät odottivat maanantaina vielä yksityiskohtaisempia tietoja rekrytoinneista ja mahdollisista väärinkäytöksistä. Niitä on sisäisen selvityksen muodossa luvattu tällä viikolla.