Kunta-alalla työskentelevistä osatyökyvyttömyyseläkeläisistä jopa 70 prosentilla sairauspoissaolot ovat vähentyneet eläkkeelle siirtymisen myötä, kertoo Kuntien eläkevakuutuksen tiistaina julkistettu tutkimus.
Tutkimuksessa tarkasteltiin osatyökyvyttömyyseläkkeen toimivuutta kunta-alalla eläkeläisten itsensä arvioimana. Tutkimukseen vastasi 750 kunta-alan työntekijää.
Tyypillinen osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtynyt kuntatyöntekijä on alemman koulutuksen saanut, 57-vuotias nainen, jolla on tuki- ja liikuntaelinten sairaus. Hän kokee fyysisen työkykynsä huonommaksi kuin henkisen työkykynsä.
Vaikka osatyökyvyttömyyseläke ei edellytä työntekoa, 85 prosenttia vastaajista on edelleen työelämässä. Alle vuoden kestäneissä osatyökyvyttömyyseläkkeissä työssäkäyntiaste on 91 prosenttia.
Neljä viidestä osatyökyvyttömyyseläkeläisestä kokee, että heidän yleinen hyvinvointinsa on parantunut osatyökyvyttömyyseläkkeen myötä.
Monet vastaajista uskovat jaksavansa jatkaa työelämässä lähelle vanhuuseläkeikää.
Moni kokee työnsä kuormittavaksi
Tutkija Pirjo Saaren mukaan hälyttävämpi tulos tutkimuksessa oli, että puolet osatyökyvyttömyyseläkeläisistä kokee tämänhetkisen työnsä liian kuormittavana.
– Kuormitus voi johtua siitä, että vain kolmannes ilmoittaa vaihtaneensa työpaikkaa tai työtehtäviä osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen myötä.
Saaren mukaan tuloksista käy ilmi, että joskus osatyökyvyttömyyseläke voi tarkoittaa samojen työtehtävien tekemistä lyhennetyllä työajalla.
– Välillä työnantajat saattavat sekoittaa tämän osa-aikaeläkkeeseen, joka taas ei edellytä työkyvyn heikentymistä. Osatyökyvyttömyyseläkkeessä työntekijän työkyky on alentunut ja tästä johtuen työpaikalla tulisi aina miettiä työn muokkaamista. Pelkät työaikajärjestelyt eivät useinkaan riitä.
Myös varhaisen tuen toimenpiteissä työpaikalla olisi parantamisen varaa.
– Tehokkaalla varhaisella tuella ennaltaehkäistään työkykyongelmien pahenemista, säästetään sairauspoissaolojen kustannuksissa ja voidaan usein ehkäistä myös osatyökyvyttömyyseläkkeelle tai työkyvyttömyyseläkkeelle jäämistä.