Laulaja ja lauluntekijä Maija Vilkkumaa antaa täyden tukensa ministeri Paavo Arhinmäelle kiistoja herättäneessä hyvitysmaksuasiassa samoin kuin koko tekijänoikeuslain uudistamisessa.
Vilkkumaa kommentoi Facebook-sivullaan Helsingin Mannerheimintien varrelle ilmestynyttä jättimainosta, jonka mukaan ”Arhinmäki haluaa, että puhelimen ja tietokoneen ostajan pitää maksaa Teosto-veroa!”
Mainoskampanjan takana on Effi -yhdistys (Electronic Frontier Finland), joka järjestön oman ilmoituksen mukaan on perustettu ”puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia”.
Keskustelu yksityisen kopioinnin hyvitysmaksusta on käynyt erityisen kiivaana verkossa, mutta Effi nosti asian Arhinmäen vastaisella kampanjallaan myös muun median palstoille.
Tekijänoikeuslain mukaan Suomessa on jokaisella oikeus yksityisesti kopioida julkaistuja teoksia esimerkiksi musiikkia, elokuvia ja tv-ohjelmia yksityiseen käyttöön.
Jotta tekijät, esittäjät ja tuottajat saisivat kopioinnista korvauksen, kopiointioikeuden vastineeksi otettiin vuonna 1984 käyttöön hyvitysmaksujärjestelmä. Siinä vaiheessa puhuttiin vielä kasettimaksusta, kun kopiointiin käytettiin pääasiassa C- ja VHS-kasetteja. Maksu sisältyi tyhjien kasettien hintaan.
Kasettimaksu muuttui hyvitysmaksuksi kun yleisimmiksi tallennusvälineiksi tulivat CD- ja DVD-levyt sekä digitaaliset musiikkisoittimet. Hyvitysmaksukorvaukset tilitetään tekijöille tekijäinoikeusjärjestöjen kautta. Esimerkiksi musiikin tekijät saavat korvauksen Teoston kautta ja esittäville taiteilijoille sekä äänitteiden tuottajille korvaus tilitetään Gramexin kautta.
Maksun tuotto romahtanut
Kun lainsäätäjä ei pysynyt tallennuslaitteiden teknisen kehityksen mukana, hyvitysmaksun tuotto romahti parissa vuodessa 12 miljoonasta 6,5 miljoonaan euroon.
Noin 8 000 kulttuurin ystävää ja vaikuttajaa, muun muassa Eino Juhani Rautavaara, Aki Kaurismäki, Jörn Donner, Jenni Vartiainen ja Esa-Pekka Salonen, vetosivat viime vuonna adressilla päättäjiin hyvitysmaksun romahduksen korjaamiseksi.
Ministeri Arhinmäki joutui EFFI:n maalitauluksi, kun hänen ministeriössään on valmisteltu asetusluonnos, jossa hyvitysmaksu ulotetaan myös mediasoittimilla varustettuihin kännyköihin ja tietokoneisiin.
Effi käynnisti ”hyvitysmaksujen kohtuuttomuutta vastustavan kampanjan”. Effin puheenjohtajan Timo Karjalaisen mukaan ”teosto-veron” laajentaminen kovalevyihin ja älypuhelimiin merkitsisi sitä, että ihmiset joutuisivat maksamaan artisteille siitäkin, että tallentavat itse tuottamiaan tekstejä, valokuvia ja muuta sisältöä omiin laitteisiinsa.
Tyhjän CD-levyn hinnasta menee tällä hetkellä Teostolle 20 senttiä ja tallentavan digiboxin hinnasta tallennuskapasiteetista riippuen enimmillään 21 euroa. Effin mukaan Arhinmäki haluaisi nostaa maksun jopa 36 euroon.
”Koko järjestelmä menneestä maailmasta”
Effin mielestä kulttuurintekijöiden on saatava työstään kohtuullinen korvaus, mutta kännykkävero on järjestön mukaan rahan keräämiseen huono tapa. Effin hallituksen jäsen Ville Oksanen sanoo, että koko hyvitysmaksujärjestelmä on menneestä maailmasta.
Ministeri Arhinmäki vastasi syytöksiin omassa blogissaan. Hänkin myöntää, että nykyinen hyvitysmaksujärjestelmä on koko ajan jäljessä aikaansa. Arhinmäki kertoo esittäneensä jo viime eduskuntakaudella järjestelmän uudistamisesta, mikä onkin nyt myös kirjattu hallitusohjelmaan.
Kulttuuriministerin tavoitteena on uudistaa tekijänoikeuslainsäädäntö nykyaikaan, mihin hänen mielestään tarvitaan huolellista ja pitkäjännitteistä työtä.
Arhinmäki korostaa, että luovan työn tekijöiden toimeentulo on turvattava nykyisellä järjestelmällä kokonaisuudistusta odotellessa. Tästä syystä hän esitti jo viime vuonna eduskunnassa, että myös kännykät pitäisi saada hyvitysmaksun piiriin, kunnes järjestelmä saadaan muutetuksi. Maksu nostaisi älypuhelimen hintaa 1,5-4 euroa.
Tukea luovan työn tekijöiltä
Tulilinjalle joutunut Arhinmäki on saanut tukea hyvitysmaksun saajien puolelta. Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien yhteistyöprojekti Lyhty ilahtui siitä, että hyvitysmaksun laitekantaa ollaan laajentamassa matkapuhelimiin ja tietokoneisiin.
Viimeksi Arhinmäki sai tukea muusikko Maija Vilkkumaalta, joka Facebook-sivullaan ilmoittaa olevansa sataprosenttisesti Arhinmäen takana, ”mitä tulee Tekijänoikeuslain laajentamiseen ja uusimiseen”.
Vilkkumaa kummeksuu sitä, että älypuhelinvalmistajat markkinoivat puhelimiaan musiikkilaitteina, ”mutta kun tulee puhe hyvitysmaksuista, ne eivät olekaan musiikkilaitteita vaan puhelimia”.
Vilkkumaa arvelee hyvitysmaksun olevan monille pelkästään periaatekysymys, sillä maksu olisi hänen mielestä niin pieni suhteessa älypuhelimen hintaan, että ”raivoamista” on vaikea ymmärtää.