Vaikka Perussuomalaisten terävin kärki kohdistui keskiviikkona sosialidemokraatteihin ja kokoomukseen eduskunnan keskustelussa ensi vuoden talousarviosta, sai vasemmistoliitto tuttuun tapaan osansa, vaikka tyyli ei yltänyt tiistain välikysymyskeskustelun tasolle. Tuolloin Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kehotti vasemmistoa harkitsemaan harakiriä eli japanilaistaustaista samurain kunniaitsemurhaa.
- Olisiko harakirin paikka? Soini kysyi.
Sääliksi käy
Nyt tuli sääliä.
– Vasemmisto on lähtenyt nyt sellaiseen kelkkaan, kokoomuskyytiin, että melkein sääliksi teitä kyllä käy, perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Kettunen pahoitteli.
Mika Niikko epäili vasemmistoliiton sisäistä demokratiaa ja vaati puolueen kansanedustajilta selvitystä siitä.
– Myittekö te tai vasemmistoliitto periaatteenne olla kylvämättä Suomen rahoja Brysseliin Arhinmäen ministerikyydistä, sillä tuskin Korhonen olisi tähän ryhtynyt, jos hän johtaisi puoluettanne. Nythän olette sellaisessa suossa, jossa ei ole kuin yksi suunta, Niikko kysyi.
Hän viittasi vasemmiston puheenjohtajaan, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäkeen ja edelliseen puheenjohtajaan, kansanedustaja Martti Korhoseen.
Ministerikyyti – ei mitään väliä
Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne, joka on puolueen varapuheenjohtaja, totesi, että hallitukseen menemisen hyväksyivät puolueen eduskuntaryhmä ja puoluevaltuusto yhteiskokouksessaan.
– Siellä olivat entiset ja nykyiset ja varmaan tulevatkin puheenjohtajat läsnä. Sitä ei tarvitse yhtään epäillä, miten meidän päätöksenteko on mennyt, hän sanoi.
– Meille Audit tai ministerikyydit eivät ole yhtään merkityksellisiä hallitustaipaleessa. Meille merkityksellistä on se, miten asioita saadaan hoidettua. Uskallan sanoa, että vasemmisto on ollut merkittävänä tekijänä mukana siinä, että esimerkiksi perusturva nyt toteutuu.
Ennätysministeriksi?
Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner jatkoi budjettikeskustelussa tiistain välikysymyskeskustelua, joka koski Euroopan talouskriisiä. Hän arvioi pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) luopuneen Euroopan pysyvän vakausmekanismin yksimielisyysperiaatteesta viime perjantain huippukokouksessa ja asetti nyt SDP:n vastuuseen Suomesta.
– Jos SDP taipuu tässä kääntämään takkinsa, joudumme euroalueen yhä syvenevään kriisiin äänivallattomiksi maksumiehiksi, hän maalaili.
– Silloin pääministeri Jyrki Katainen jää Suomen historiaan Suomen valtion velan lisäämisen ennätysmiehenä.