Vuoden 2011 Suomi-palkinnon saivat tuottaja ”General Njassa” Jyrki Jantunen, näyttelijä Jussi Lehtonen, levy-yhtiö Monsp Records, Nuoren Voiman Liitto ry., Ravintolapäivä-työryhmä sekä esitystaiteilija Meiju Niskala.
Tämän vuoden Suomi-palkinnoilla nostetaan esiin taiteen ja kulttuurin yhteisöllinen merkitys, ihmisten ottaminen mukaan osallistumaan sekä kaupunkitaide.
Palkinnot jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki tänään Helsingissä.
– Taiteen avulla voidaan torjua apatiaa, vahvistaa ihmisiä muovaamaan itse ympäristöään sekä iloitsemaan ja luomaan yhdessä, Arhinmäki totesi Suomi-palkintojen jakotilaisuudessa.
– Kaikki palkitut ovat omalla toiminnallaan erinomaisia esimerkkejä siitä, miten paljon iloa ja uutta luovaa voimaa taiteen ja kulttuurin avulla voidaan saada aikaan.
Suomi-palkintoraadin perustelut
Tuottaja, DJ ”General Njassa” Jyrki Jantunen on ollut eturivissä uudistamassa, elävöittämässä ja piristämässä suomalaista kaupunki- ja nuorisokulttuuria jo yli 30 vuotta.
Mitä tahansa kaupunkikulttuurin merkkipaaluja tai historiikkeja katsookin, Njassan nimi nousee aina esiin: Lepakkoluola, Musta Paraati -yhtye, kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen hiphop-biisi, klubikulttuurin nousu 80-90-luvuilla, Radio City, Radio Helsinki ja viimeisimpinä vaikkapa dokumentit Rock-Suomi ja Timanttikoirien vuosi 1984.
Näyttelijä Jussi Lehtonen palkitaan arvokkaasta työstä Kiertueteatterin parissa. Lehtonen on jalkauttanut teatteria myös niiden pariin, jotka eivät pääse kulttuuritarjonnan luo: Shakespearea vangeille, vastaanottokeskuksiin ja säilöihin suljetuille maahanmuuttajille, päihdeongelmaisille, vammaisille, dementikoille ja muille pitkäaikaissairaille.
Levy-yhtiö Monsp Records tekee tämän hetken yhteiskunnallisesti kantaaottavinta, muodoiltaan avantgardistisinta ja kansallisesti omaleimaisinta populaarimusiikkia on suomalainen rap.
Monsp on merkittävin suomenkielisen hip hopin julkaisija, jonka toiminnassa ei ole niinkään ollut keskeistä huikea levymyynti vaan alusta, jolta aina uusi ja uusi sukupolvi on voinut ponnistaa muiden tietoisuuteen.
Nuoren Voiman Liitto ry. täyttää tänä vuonna 90 vuotta ja on vahvasti nuoruuden voimassa kiinni. Liiton historia kertoo monipuolisesta, sitkeästä ja väsymättömästä työstä Suomen nuoren polven kirjoittamis- ja kulttuuriharrastuksen hyväksi.
Ikinuoren liiton alati uusiutuvasta, yllättävästä ja avantgardistisesta linjasta hienoja esimerkkejä ovat vaikkapa Rappiotaiteen festivaali ja Prosak-klubi.
Ravintolapäivä-työryhmä on toteuttanut puhtaasti suomalaisen mahtavan ideansa, joka levisi hetkessä Suomessa neljäänkymmeneen kaupunkiin ja nyt myös lukuisiin muihin maihin, esimerkiksi Englantiin ja Saksaan.
Ravintolapäivänä perustetaan ravintoloita, kahviloita ja baareja – rakkaudesta ruokakulttuuriin.
Viime ravintolapäivään osallistui Suomessa jo kolmisensataa pop-up-ravintolaa ja kymmeniätuhansia ihmisiä. Ravintolapäivän vaikutus suomalaiseen ravintolakulttuuriin on luultavasti suurin sitten keskioluen vapautumisen.
Ravintolapäivä on yhteisöllisyyttä ja kansalaistoimintaa herkullisimmillaan ja demokraattisimmillaan. Se on osoitus siitä, miten ihmisiä motivoi konkreettinen tekeminen, jolla he voivat vaikuttaa omaan ympäristöönsä.
Esitystaiteilija Meiju Niskala on suomalainen media-, esitys-, kaupunki- ja performanssitaiteilija sekä kirjailija.
Meiju Niskala tekee situationistista, kokeilevaa, leikkisää ja vuorovaikutteista taidetta. Niskala kannustaa ja poimii ihmisiä arjen löytöretkeilyyn, seikkailuun ja ympäristön näkemiseen uusin tavoin. Hän on toiminut 2008 alkaen kokemuksellisen kaupungin konsulttina.
Niskala oli myös taiteellisena johtajana Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyneessä Turku365 -hankkeessa. Hän on luonut uudenlaisen matkailukirjakonseptin ensimmäisen kirjansa Olet tässä (Turku) pohjalta.