Keskustan varapuheenjohtaja Tuomo Puumala arvosteli opetusministeri Jukka Gustafssonia (sd.) tietämättömyydestä, kun oppositiopuolue keskusta hyökkäsi hallituksen kimppuun ammattikorkeakoulujen rakenneuudistussuunnitelmista. Eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin perjantaina ensi vuoden budjetissa kolmatta päivää.
Keskustan hyökkäys kohdistu ammattikorkeakouluverkkoon suunniteltuihin rakennemuutoksiin, joiden mukana opiskelijoiden aloituspaikkoja suunnitellaan vähennettävän.
”Teille tuli yllätyksenä”
– Saimme tietää, että teille tuli yllätyksenä, että Kemi – Tornion alueella on voimakasta elinkeinotoimintaa, jonka takia ammattikorkeakouluja tarvitaan siellä. Pohjanmaan ikäluokat kasvavat, se oli yllätys ja että osa aloista loppuu kokonaan, kun niitä lakkautetaan ammattikorkeakouluista, Puumala luetteli.
Kemi – Tornion ammattikorkeakouluun kohdistuvat prosentuaalisesti rankimmat aloituspaikkojen supistukset alkuperäisen rakenneuudistuskaavailun mukaan.
– Ministeri, eihän tällä tavalla voi toimia, lietsoa alueille epävarmuutta, Puumala sanoi.
– Sitkeästi pidätte kiinni 126 miljoonan euron säästöistä. Tuumaakaan ei tule periksi, vaikka muuten suunnitelma muuttuu viikkojen välein. Ihmiset ammattikorkeakouluissa ovat peloissaan siitä, mitä tapahtuu. Mitkähän suunnitelmat mahtavat olla ensi viikolla?
”Minun egoni kestää”
Gustafsson totesi Puumalan yrittävän vähätellä opetusministerin osaamista.
– Minun egoni sen kestää, hän sanoi.
– Ministerin ja muidenkin on syytä olla nöyriä ja tunnustaa, että on tullut myös uutta tietoa. Tätähän se elämä on.
Hän kertoi olleensa maanantaina Kemi – Tornio -ammattikorkeakouluun.
– Siellä tuli uutta tietoa teollisuuden ja työpaikkakehityksen näkökulmista, jotka arvioidaan kevättalvella, kun tehdään johtopäätöksiä.
Kiitostakin tullut
Gustafsson arvioi Puumalan maalailevan kauhukuvia. Hän totesi saaneensa myös paljon kiittävää palautetta siitä, että ammattikorkeakouluverkosto aiotaan panna kuntoon.
– Rakenteelliset uudistukset nähdään tarpeellisiksi myös siksi että ammattikorkeakouluissa on toimipisteitä, joiden vetovoima on heikko. Se osin kertoo siitä, että nuoret äänestävät jaloillaan, Gustafsson sanoi.
Gustafsson kiisti jyrkästi sen, että hallitus pyrkisi keskittämään koulutusta ja tyhjentämään Itä-Suomea tai Lappia.