Veronmaksajien Keskusliiton maanantaina julkistaman palkkaverovertailun mukaan Suomessa pienten palkkojen verotus on kevyempää kuin vertailussa mukana olleissa Euroopan maissa. Tulojen noustessa verotus nousee meillä muita maita kovemmaksi eli verotuksen progressiivisuus on meillä voimakkaampaa.
Selvityksessä vertailtiin Suomen palkkaverotusta 12 muun EU-maan ja kuuden muun maan kanssa. Perheetön 25 000 euroa vuodessa eli 2 000 euroa kuussa tienaava suomalainen palkansaaja on maksanut tänä vuonna veroa keskimäärin 22,2 prosenttia. Se on samaa tasoa kuin Virossa ja Ruotsissa. Mukana olleista EU-maista vain Britanniassa pienituloisen veroprosentti oli selvästi alempi, 19,8 prosenttia.
Tanskassa sen sijaan 25 000 euroa tienaavan veroprosentti oli jopa 33 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että Tanskassa työnantajat eivät pahemmin maksa sosiaaliturvamaksuja. Soturahat kerätään valtaosin veroina. Esimerkiksi Ranskassa puolestaan sosiaaliturvamaksut ovat erittäin korkeita. Tällaiset erot tekevät palkkaverovertailuista vaikeita.
Kolmentuhannen euron kuukausipalkoilla Viro ja Britannia verottavat edelleen runsaan 20 prosentin mukaan, mutta Suomessa veroprosentti nousee jo keskimäärin 30:een. Ruotsissa prosentti on viisi yksikköä pienempi.
Ruotsin ja Suomen veroprosentit nousevat samalle tasolle eli noin 45 prosenttiin taas kymppitonnin kuukausipalkalla.
Samankaltainen tilanne toistuu lisätulosta perittävien marginaaliveroprosenttien kohdalla. Kahden tonnin kuukausipalkalla se on Suomessa matalampi kuin vertailun muissa eurooppalaisissa maissa, mutta tonnia suuremmalla palkalla jo korkeampi.
Tuloverojen alentaminen pysähtynyt
Veronmaksajien selvityksen mukaan tuore kehitys antaa viitteitä siitä, että pitkään jatkunut työn verotuksen keventäminen eri puolilla maailmaa on tasaantumassa. Monissa maissa erityisen hyvätuloisten verotusta on jopa kiristetty. Esimerkiksi Italiassa, Espanjassa ja Britanniassa on otettu käyttöön tällaisia suurituloisten erityisveroja.
Viimeisen neljän vuoden aikana yleistä arvonlisäveroa on nostettu puolessa EU-maista. Unkarissa ja Romaniassa veroprosenttia on nostettu jopa viisi prosenttiyksikköä. Suomessa yleinen arvonlisävero nostettiin 23 prosenttiin.
OECD-maissa on viimeisen parin vuosikymmenen aikana sosiaaliturvamaksujen ja välillisten verojen osuus veroista noussut, henkilökohtaisten tuloverojen osuus sen sijaan laskenut.