Vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Silvia Modig ihmettelee keskiviikkona julkistetussa varuskuntien lakkautuslistassa sitä, että lakkautettavien joukosta puuttuu Helsingin Santahamina.
Hän muistuttaa keskiviikkona kirjoittamassaan blogitekstissä siitä, että Helsingin kaupungilla on käsiteltävänään valtuuston enemmistön allekirjoittama aloite, jossa esitetään varuskunnasta luopumista ja alueen ottamista asumiskäyttöön.
– Kun varuskunnista luopuminen on muille raskaampaa kuin Helsingille, olisi parempi luopua Santiksesta, Modig arvioi.
Toimintoja Santahaminasta Hennalaan?
Myös vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen ottaa kantaa Santahaminan varuskunnan tulevaisuuteen.
Pekonen arvioi, että Santahaminasta voisi siirtää toimintoja nyt lopetettavaksi esitettyyn Hennalan varuskuntaan, joka sijaitsee Lahdessa. Puolustusvoimien esityksessä siirtosuunta oli päinvastainen.
Riihimäkeläinen Pekonen huomauttaa, että Hennala on sijainniltaan keskeisen valtakunnallisen koulutuskeskuksen ja urheilukoulun lakkauttaminen merkitsisi 400 työpaikan katoamista alueelta, jossa valtion työpaikkoja on muutenkin keskivertoa vähemmän.
Esityksen mukaan Hennalan varuskunnan urheilukoulu muuttaisi kesälajien osalta Santahaminaan.
– Helsingin kaupunginvaltuutetut ovat kuitenkin esittäneet valtuustoaloitteellaan Santahaminan muuttamista asuin- ja virkistysalueeksi, Pekonen muistuttaa.
Hän toteaa Santahaminan olevan varuskuntana mahdollisessa sodankäynnissä tarpeeton nykyisen sotilasteknologian vuoksi.
– Myös muualla maailmassa suurten kaupunkien alueella olevista sotilasalueista on luovuttu, hän sanoo.
Pekonen ei kuitenkaan kokonaan tyrmää puolustusvoimien rakenneuudistusta.
– Hallitusohjelmassa päädyttiin siihen, että on parempi leikata armeijalta kuin hyvinvointipalveluista. Elämme sellaisessa taloudellisessa tilanteessa, että on välttämätöntä tehdä radikaaleja ratkaisuja, Pekonen toteaa.
Rahaa sosiaaliturvaan
Myös vasemmiston eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie totesi blogissaan keskiviikkona, että puolustusvoimat tekee välttämättömiä säästöjä, joita joudutaan tekemään myös muualla yhteiskunnassa.
– Rauhallisena, mutta taloudellisesti vaikeana aikana on parempi säästää sotilasmenoista kuin sosiaali- ja terveyspalveluista tai sosiaaliturvasta. Armeijan säästöt mahdollistavat osaltaan myös perusturvan parantamisen. Tasa-arvoisesta yhteiskunnasta huolehtiminen on parasta turvallisuuspolitiikkaa, Lapintie painottaa.
Hän toteaa myös, että vasemmisto olisi säästänyt asehankinnoista enemmän.
– Myös varuskuntien yhdistäminen on usein järkevää. Turhaa hallintoa karsimalla on varuskuntien lakkautuslistaa voitu pehmentää ja irtisanomisia vähentää.
Hän vaatii kuitenkin sitä, että lakkautettavista varuskunnista työttömäksi jäävistä huolehditaan.
– Henkilöstön uudelleensijoittamista ja korvaavien työpaikkojen syntymistä on tuettava. Myös rakennemuutostukea tulisi harkita keinona paikata varuskuntien lakkauttamisten seurauksia.
Lapintie mielestä Suomeen riittäisi neljän kuukauden asepalvelus. Vasemmistoliitto on ajanut palvelusajan lyhentämistä.