Palvelutehtävän hoitaminen ei Vasemmistoliiton Pirkkalan kunnallisjärjestöä vetävän Kallioluoman mukaan vaadi välttämättä nykyistä isompaa kuntakokoa.
– Jos suuri olisi tehokkainta, silloinhan Helsingin pitäisi olla kaikkein tehokkain palvelujen järjestäjä, jota se todellakaan ei ole.
Pirkanmaalle kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) ajama kuntarakenneuudistus synnyttäisi yhden suurkunnan, kun Tampereen naapurikunnat Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Ylöjärvi, Kangasala ja Vesilahti yhdistettäisiin maakunnan keskuskuntaan. Yksikään kunta Tamperetta lukuunottamatta ei innostu hankkeesta.
Reuna-alueita huolettaa palveluiden järjestäminen ja demokratia.
Pirkkala vastustaa yhtenäisenä liitosta. Kuntastrategia lähteen siitä, että kunta haluaa pysyä itsenäisenä palvelujen Pirkkalana.
– Mutta toki olemme yhteistyöhalukkaita muiden kuntien kanssa, Kallioluoma vakuuttaa.
Esimerkiksi koulunkäyntialueita tai päivähoitoa voidaan hänen mukaansa tarkastella kuntarajat ylittäen. Koulu- tai päivähoitopaikkojen järjestäminen naapurikunnasta ei vaadi kuntien yhdistämistä.
Tampereesta ei hänen mukaansa olisi mitään hyötyä Pirkkalalle. Mutta haittaa ja harmia olisi, kun palvelut karkaisivat kuntalaisten lähettyviltä.
Yhteistyökin on Pirkkalalle maistunut mieluummin muiden pikkukuntien kanssa.
– Paras-hanke oli edellisellä valtuustokaudella oli johtamassa siihen, että olisimme tehneet yhteistyötä Tampereen kanssa, mutta onneksi joku äkkäsi vetää käsijarrusta.
Yhteistoiminta-alue muodostettiin lopulta Vesilahden kanssa.
Erikoissairaanhoito on poikkeus
Joitain asioita toki on, joissa suuri on ainakin toistaiseksi kaunista. Erikoissairaanhoito kannattaa Kallioluoman mielestä järjestää niin sanotussa miljoonapiirissä.
– Mutta lasten päivähoidossa tai perusterveydenhoidossa miljoonapiiri ei ole järkevä.
Päivähoito järjestyy hänestä järkevimmin ja tehokkaimmin pienissä yksiköissä.
– Myös perusterveydenhoito pystytään järjestämään 20 000 - 40 000 asukkaan kokonaisuudessa melkeinpä tehokkaimmin, koska silloin vältetään turhat hierarkiatasot.
Jos Pirkkala liitettäisiin Tampereeseen, siitä seuraisi Kallioluoman mukaan demokratian kaventuminen. Pirkkalalaiset eivät enää voisi hoitaa omia asioitaan.
– Saisimme Tampereen valtuustoon vain yhden tai kaksi edustajaa, kun meitä nyt on 42 valtuustossa.
Demokratiavajeen lisäksi seurauksena olisi palvelujen karsiminen reuna-aluilta.
– Terveyskeskus näivettyisi ja sosiaalikeskus siirtyisi varmaankin Tampereen keskustaan.
Pakkoliitokset huono lähtökohta
Tampere on ainut, joka näkee seitsemän kunnan yhdistämisessä hyviä asioita. Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen ei silti lähde vauhdilla liputtamaan asian puolesta.
– Pakkoliitokset ovat huono lähtökohta.
Aaltonen ymmärtää reuna-alueiden huolet palveluiden järjestämisestä ja demokratiasta.
Suuren kunnan hyvänä puolena Aaltonen näkee liikennesuunnittelun ja kaupunkisuunnittelun helpottumisen.
– Ja ainakin pidemmällä aikavälillä olisi mahdollista päästä eroon päällekkäisistä toiminnoista hallinnossa ja varmaan joissain palveluissakin.
Miinuspuoliin Aaltonen lisää vielä taloudelliset vaikutukset.
– Millaisia ne loppuviimeksi olisivat? Kriisikuntia ei tässä joukossa ole, mutta hallinnon järjestämisessä olisi aikamoinen urakka, hän sanoo.