Hallitusohjelmassa paljon puhuttu ”työttömän satanen” eli perusturvan sadan euron korotus tuli voimaan vuoden 2012 alussa. Kansaneläkelaitoksen torstaina julkaiseman selvityksen mukaan korotus toteutuu eri suuruisena eri kotitalouksissa. Alimmillaan nettotulot nousevat 30 euroa, enimmillään 214 euroa euroa kuukaudessa, koska perusturvan korotus nostaa myös ansiopäivärahaa.
Suurin vuodenvaihteessa toteutunut muutos oli työttömän perusturvan sadan euron tasokorotus. Myös yleisen asumistuen tulorajoja nostettiin vastaavalla summalla, jotta korotus ei vaikuttaisi siihen. Toimeentulotuen perusosaa korotettiin kuudella prosentilla, minkä lisäksi yksinhuoltajien toimeentulotukea korotettiin kymmenen prosenttia. Lisäksi kunnallisverotuksen perusvähennystä suurennettiin, mikä kevensi jonkin verran perusturvan verotusta.
Käytännössä suuret erot
Pelkkää työmarkkinatukea saavalle korotus on täysimääräinen. Useimpien myös toimeentulotukea saavien kotitalouksien nettotulot nousevat Kelan tutkimusosaston mukaan kuitenkin vain 30 euroa.
Työttömän perusturvan korotus vaikuttaa kaikkien työttömien talouteen ansio- ja perusturvan lainsäädännöllisen kytkennän takia. Ansiopäivärahan saajien korotus riippuu työttömyyttä edeltävästä palkasta. Esimerkiksi niillä työttömillä, joiden työttömyyttä edeltävä palkka on ollut noin 1 000 euroa kuukaudessa ja joilla on lapsia huollettavanaan, ansiopäivärahaa ei koroteta ollenkaan.
Yleisesti pientä tai keskisuurta palkkaa saaneilla työttömillä bruttokorotus on noin 66 euroa kuukaudessa. Niillä, joiden palkka ylitti 3 400 euroa, korotus on noin 214 euroa kuukaudessa.
Vähentää toimeentulotuen tarvetta
Tutkimuksessa laskettiin lainmuutosten vaikutukset perusturvan varassa eläville esimerkkikotitalouksille. Esimerkiksi yksin asuvan työttömän kuukausitulot, joista on vähennetty asumiskustannukset, nousevat reaalisesti 30 euroa eli 7,1 prosenttia. Yksinhuoltajalla korotus on 93 euroa eli 13,7 prosenttia.
Kelan laskelmien mukaan työttömän perusturvan korotus poistaa noin 10 000 kotitalouden riippuvuuden toimeentulotuesta.
Reaalitulojen ero ennallaan
Pitkällä aikavälillä korotus nostaa työttömän reaalitulot 1990-luvun alun tasolle.
Toisaalta kun perusturvan kehitys suhteutetaan ansiotason kehitykseen, korotus ei juuri kuro viimeisen 20 vuoden aikana syntynyttä eroa. Verrattaessa esimerkiksi yksin asuvan työttömän asumiskustannusten jälkeen käytettävissä olevia tuloja pienipalkkaisen vastaaviin tuloihin, ne ovat pudonneet 85 prosentista noin 50 prosenttiin.