KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Hyvinvointivaltio syntyi solidaarisuudesta

Naiset mielenosoitusmarssilla Helsingin Pitkälläsillalla 25.6.1957.

Naiset mielenosoitusmarssilla Helsingin Pitkälläsillalla 25.6.1957. Kuva: Kansan Arkisto/Yrjö Lintunen

1950-luvun lopun suuret sosiaalipoliittiset uudistukset eivät olleet poliitikkojen viisaan harkinnan tulosta, vaan ne syntyivät konfliktien kautta, kansalaisten joukkovoimalla. Näin todistaa hyvinvointivaltion läpimurrosta väittelevä Päivi Uljas.

Elias Krohn
11.2.2012 8.30

Joskus pieni johtolanka vie historiantutkijan laaja-alaisemman oivalluksen äärelle. Näin kävi Päivi Uljakselle jo pro gradu -vaiheessa, kun hän huomasi yllätyksekseen, että 1950-luvun kaupunkilaistyöläiset vastustivat uuden työttömyysturvajärjestelmän kaksijakoisuutta, vaikka he itse hyötyivät siitä. Useat rakennus-, elintarvike- ja metallialojen osastot vaativat sinnikkäästi samanlaista turvaa maaseudun pientilallisille ja järjestäytymättömille.

Selitys oli se, että tuon ajan kaupunkityöläiset olivat pääosin kotoisin maalta. Maaseudun olosuhteet olivat heille tuttuja, ja heillä oli siellä omaisiakin. Tästä syntyi solidaarisuus. Muutenkaan suomalaisen työväestön sisällä ei ollut merkittäviä kuiluja: hyvin toimeentulevat aristokraattityöläiset olivat harvassa.

Maaseudulla taas pienviljelijäväestö ja puolittaisessa omavaraistaloudessa elävä työväestö olivat miltei sama asia. Uurastus oli ankaraa ja elinolot niukkoja. Sosiaaliturvan puuttuessa avunlähteitä olivat lähinnä sukulaiset ja naapurit.

Käänne alkoi lapsilisistä

Tämä väistyvä elämänmuoto ja toisaalta kaupunkeihin muuttaneen työväestön hankaluudet ovat kirjassa taustana sille kiihkeälle murroskaudelle, josta syntyi suomalainen hyvinvointivaltio tasa-arvoihanteineen.

– Maaseudun ihmiset köyhtyivät tuotantomuotonsa vanhenemisen takia, eikä sen aikainen sosiaalipolitiikka auttanut kaupunkiin muuttaneita, joilla ei ollut enää tukenaan sukuyhteisöä ja puolittaista omavaraistaloutta. Siitä syntyi nopeasti kriittinen massa, Uljas tiivistää.

Työväestö oli kaduilla yhtenään. Ensimmäinen iso varoitusmerkki eliitille oli vuoden 1956 yleislakko. Sitä ennen oli jo koettu muun muassa vuoden 1948 Arabian ja Kemin lakot, jotka poliisi lopetti väkivalloin.

Yleislakkoa seurasi valtion talouspolitiikan kiristäminen. Lakon saavutuksetkin valuivat hintoihin, ja liittojen jäsenmäärät sekä vasemmistopuolueiden kannatus alkoivat laskea.

Seuraavana vuonna vasemmisto pääsi kuitenkin uudelleen niskan päälle, kun hallitus oli lykkäämässä lapsilisien maksatusta. Tämä nostatti kansalaisten keskuudessa valtavan vastarinnan, ja SKDL järjesti eduskunnassa jarrutuskeskustelun. Lykkäys jouduttiin perumaan.

– Kaikkialla näkyi, kuinka käänteentekevä asia oli, että vihdoin voitettiin jotain. 3–4 kuukaudessa mielenosoittajien määrä nousi valtavasti, Uljas kertoo.

Eduskunta otti ohjat

Vuoden 1958 “sokkivaaleissa” SKDL:stä tuli suurin puolue yli 23 prosentin kannatuksella ja eduskuntaan tuli vasemmistoenemmistö. Riitaisuudesta ja hallitusvaihdoksista huolimatta monet työväestön vaatimat suuret uudistukset toteutuivat: yleinen ja pakollinen työttömyysvakuutus, kolmannen lomaviikon tuonut vuosilomalaki, työeläkejärjestelmä, kirjailijoiden tekijänoikeuslait, erityislapsilisä, alkoholin väärinkäyttäjien huoltolaki, kansaneläkkeiden ja sotavammaisten eläkkeiden korotukset.

– Vasemmistopuolueet olivat oppositiossa ja sieltä käsin toteuttivat koko käänteen, Uljas korostaa.

Kun hallitukset olivat heikkoja ja hajanaisia, vasemmistoenemmistöinen eduskunta pystyi ottamaan ohjat käsiinsä. Toisaalta muissa puolueissa pelättiin SKDL:n kannatuksen kasvavan entisestään, jos uudistuksiin ei ryhdytä. Kaiken taustalla vaikutti kansalaisten ja ammattiliittojen painostusvoima suurmielenosoituksineen, kirjelmineen, lähetystöineen.

– Useat tutkijat ovat ajatelleet, että mitään ei saatu aikaiseksi, koska puolueet olivat niin riitaisia. Minä näen asian niin päin, että puolueiden vanhan konsensuksen hajoaminen mahdollisti uuden tulon, Uljas sanoo.

Niin sanotusta yöpakkaskriisistäkin väitös antaa hieman erilaisen kuvan kuin valtaosa aiemmasta tutkimuksesta. K–A Fagerholmin johtaman oikeistohenkisen hallituksen (29.8.1958–13.1.1959) kaatumisen pääsyynä on yleensä pidetty Neuvostoliiton painostusta. Uljas painottaa sen sijaan sisäpolitiikkaa: työväestö kävi kuumana työttömyyden kasvaessa ja muun muassa työttömyysvakuutuslain viipyessä.

– Yöpakkashallitus pyrki jatkamaan sitä talouspoliittista linjaa, joka olisi merkinnyt kansalaisten kurjistamista ja ihmisten suuttumusta siitä, Uljas sanoo.

1960-luvun mittaan sosiaaliturvan ja työntekijöiden oikeuksien eteneminen jatkui, vaikka vasemmisto menettikin vuoden 1962 vaaleissa enemmistönsä. Vuosikymmeniä vaadittu yleinen sairausvakuutuslaki toteutui 1963 ja 40-tuntisesta työviikosta päätettiin 1965. Verotuksen progressiokin kasvoi.

Hyvinvointivaltioajattelu oli saavuttamassa hegemonian: kokoomuksen Juha Rihtniemi totesi, ettei mikään porvarillinen hallitus voisi tasapainottaa valtiontaloutta sosiaaliturvaa vähentämällä, koska se johtaisi porvarienemmistön menettämiseen seuraavissa vaaleissa.

Valtiontaloutta vääristeltiin

Uljas on selvittänyt hyvinvointivaltion syntyä myös aiemmissa teoksissaan Taistelu sosiaaliturvasta (2005) ja Kun Suomi punastui (2008). Toisin kuin monet muut tutkijat, hän on ottanut tarkasteluun myös epäviralliset kansalaisliikkeet, joiden aineistoja on säilynyt niukasti.

Itsekin pitkään ammattiliitossa työskennellyt Uljas päätteli, että tilaisuuksista ja kannanotoista on tiedotettu työväenlehdille. Muun muassa Kansan Uutisista aineistoa löytyikin runsaasti. Työn pohjana on myös 750 elintarvike- ja rakennusalan eläkeläisjäsenen kyselytutkimus ja noin 50 ay-aktiivin haastattelut. Ne ovat harvinaista ja kulttuurihistoriallisestikin merkittävää aineistoa.

Suomen ja Pohjoismaiden historian alaan kuuluva väitös yhdistelee sosiologiaa ja poliittista historiaa.

– Tutkimani aikakausi on suomalaisen historiankirjoituksen tunnetuinta aluetta. Jokainen tietää maaltamuuton tai yöpakkashallituksen, mutta eri ilmiöt eivät ole yhdistyneet loogiseksi tapahtumasarjaksi, Uljas pohtii.

Ajassa on yhtymäkohtia viimeisten parinkymmenen vuoden kehitykseen: poliittista korruptiota koskevat oikeudenkäynnit tai vetoaminen taloudellisiin pakkoihin. “Olemme eläneet yli varojemme, nyt on pakko tinkiä”, oli usein kuultu viesti 1950-luvulla, kuten nykyäänkin, kun hyvinvointivaltiota on osin purettu.

1950-luvulla harhaanjohtaminen oli Uljaksen mukaan räikeää.

– Valtio jopa julisti itsensä maksukyvyttömäksi, vaikka se oli tosiasiassa ylijäämäinen. Suomen Pankki ei saanut rahoittaa valtiota tilapäisten rahapulien aikana eikä rahaa voitu siirtää edelliseltä kuukaudelta seuraavalle. Isoihin rahastoihin, joihin eduskunnalla ei ollut budjettivaltaa, saattoi kertyä kahdeksan miljardin markan ylijäämä samaan aikaan, kun budjetti oli kaksi miljardia vajaa ja palkkoja jätettiin maksamatta.

Tänä päivänä kansalaiset tukevat laajasti hyvinvointivaltion periaatteita.

– Siihen nojautuen on löydettävä tavoitteita ja toimintaa, joka monipuolisesti vetää ihmisiä yhteen, rakennettava uutta tavoitteenasettelua ja toivoa tulevaisuuteen yhdessä ihmisten kanssa, Uljas linjaa.

Päivi Uljas: Hyvinvointivaltion läpimurto. Into Kustannus 2012, 377 sivua.Väitöstilaisuus lauantaina 11.2. kello 10 Helsingin yliopiston Porthaniassa, luentosali II, Yliopistonkatu 3. Tilaisuus on avoin yleisölle.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään