Järjestö esittää pikaista paikkausta eläkkeiden rahoitukseen
Eläkeiän korottaminen 65 ikävuoteen ei STTK:n hallituksen mukaan tule kyseeseen, sillä nykyinen eläkejärjestelmä toimii hyvin. Eläkkeelle siirtymisikä on noussut reippaasti ennakoitua joutuisammin.
Puheenjohtaja Mikko Mäenpää ei ryhtynyt kommentoimaan SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn tuumailua, jonka mukaan 65 vuoden eläkeikä voitaisiin ottaa ehdollisesti käyttöön. Eläkkeiden alaikärajaa voisi Lylyn mukaan korottaa, mikäli 62,4 vuoden eläkkeelle siirtymisikää ei muutoin saavuteta vuoteen 2025 mennessä.
STTK esittää väliaikaista pikaratkaisua eläkkeiden rahoitusongelmaan. Järjestön mallissa sekä palkansaajien että työnantajien työeläkemaksua korotettaisiin 0,2 prosenttiyksiköllä vuosiksi 2015–2016. Järjestön mukaan tämä auttaisi suurten ikäluokkien tuomien rahoituspaineiden yli. Mäenpään mukaan näiden ikäluokkien eläkkeiden maksua ei saa siirtää vasta töihin menevien kontolle.
– Näin suuret ikäluokatkin ehtisivät osallistua suuremmalla maksulla eläkkeidensä rahoittamiseen. Jos maksua ei koroteta, järjestelmää romutetaan. Tämä on myös oikeudenmukaisuuskysymys, Mäenpää totesi.
Eläkeiästä ja karttumista neuvottelemisen järjestö siirtäisi kahden vuoden päähän.
– Työllisyydessä, elinkeinorakenteen muutoksessa ja Euroopan taloudessa on hyvin paljon epävarmuustekijöitä. Nyt ei kannata tehdä suurempaa, pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavaa ratkaisua, Mäenpää perusteli.
Kansalaisille ei hänen mielestään kannata tehdä karhunpalvelusta sotkemalla eläkeasiaa yhtään enempää.
”Vuotokohdat paikattava”
Työmarkkinajärjestöjen on määrä antaa hallitukselle esityksensä työurien pidentämiseksi ja työeläkejärjestelmän rahoittamiksi ennen maaliskuun kehysriihtä. Varsinaisiin neuvotteluihin ei ole vielä päästy.
Eläkekarttumat, osa-aikaeläke, työttömyysturvan lisäpäivät ja eläkeikä muodostavat STTK:n edunvalvontajohtaja Markku Salomaan mukaan sellaisen kokonaisuuden, että vain yhtä kohtaa muuttamalla järjestelmä ei parane.
Tärkeintä olisikin tukkia eläkejärjestelmän vuotokohdat, työttömyys ja työkyvyttömyys. Työllisyyttä kohentamalla saataisiin eläkejärjestelmän maksajia, ja työkyvyttömiä kuntouttamalla työntekijöitä.
Salomaa arvosteli työnantajapuolta, joka vaatii työttömyysturvan lisäpäiviä pois, mutta ei hillitse yrityksiä irtisanomasta iäkkäitä työntekijöitään.
– Ongelma on, että työurat katkeavat liian aikaisin.
Suurille työnantajille tulevaa ”sakkomaksua” eli työttömyysvakuutusmaksun korotusta tulisi STTK:n mielestä aikaistaa. Nykyisin korotettu maksu lankeaa, jos irtisanottu on työttömänä vielä kahden vuoden kuluttua. STTK:n mukaan kovempi maksu pitäisi saattaa voimaan heti irtisanomisesta.