Neuvottelut työmarkkinoiden raamisopimuksesta ulos jääneistä rakennusteollisuuden työntekijäsopimuksista ovat kuumassa vaiheessa.
SAK:laisen Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi odottaa, että neuvottelutuloksia saadaan käsittelyyn ensi perjantaina kokoontuvaan liittohallitukseen.
– Sittenpä näkee saadaanko homma maaliin määräajassa, vai siirrytäänkö seuraavaan vaiheeseen, Harjuniemi sanoo.
Liiton kahdeksan yleissitovan ja yhden normaalisitovan sopimuksen sopimuskaudet päättyvät helmikuun lopussa.
Rakennusalan toimihenkilösopimukset ovat kiinni raamiratkaisussa. Sen sijaan SAK:lainen Rakennusliitto ei raamiin taipunut vaan halusi tehdä itsenäistä sopimuspolitiikkaa.
Suurta lakkokevättä ei liitossa odoteta. Harjuniemi odottaa sopimusten syntyvän ilman suurta rettelöä.
Sekä Rakennusteollisuus RT että Rakennusliitto ovat toistaiseksi kehuneet hyvää neuvotteluilmapiiriä. Loppurutistuksessa on ilmeiden kuitenkin tapana tiukentua ja niin on Harjuniemen mukaan nytkin.
– Jossain vaiheessa kierrokset aina kovenevat ja nyt on se vaihe.
Rakennusliitto tavoittelee kaksivuotista sopimusta, jossa palkat sovittaisiin ensimmäiseksi sopimusvuodeksi.
Harjuniemen mukaan laatupuolella Rakennusliitto tavoittelee kohennusta sosiaalipuolen sopimusmääräyksiin, kuten sairauspoissaolojen hallintaan.
Sekava suhdannetilanne
Rakennusteollisuuden mukaan alan palkat ovat kehittyneet hyvin viime vuosina, tilastojen mukaan paremmin kuin esimerkiksi teknologiateollisuudessa. Sen puolesta neuvotteluihin ei pitäisi liittyä mitään ylimääräisiä menneisyyden palkkapaineita, arvioi Rakennusteollisuuden työmarkkinajohtaja Tapio Kari viime viikolla.
Rakennusteollisuuden mukaan työehtosopimusneuvotteluja käydään epäselvässä suhdannetilanteessa. Alkuvuodesta odotetaan vaisua, mutta voimakasta taantumaa ei kuitenkaan enteillä.
Alan näkymät heikkenivät viime vuoden lopulla, mutta tilanteen heikkenemistä jatkossa odottavia yrityksiä on vähemmän kuin suhdannetiedustelussa kolme kuukautta sitten.
Korkojen arvioidaan pysyvän alhaalla ja asunnonostoaikeiden korkealla. Asuntojen hinnat ovat laskussa, mutta eivät merkittävästi.
Vapaarahoitteisessa asuntotuotannossa tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, Rakennusteollisuus muistuttaa. Rakennusalan työttömyys kehittyi tammikuussa huonoon suuntaan. Rakennusliiton työttömyyskassan jäsenistä peräti 15,8 prosenttia, 9 300 rakentajaa, sai työttömyyspäivärahaa tammikuun aikana. Kasvua edellisestä kuukaudesta oli 3 prosenttia.
Työttömyys kuitenkin väheni edellisen vuoden tammikuusta noin tuhannella rakentajalla.