Valtionvarainministeriössä lasketaan malleja verojen korottamiseksi. Hallitus päättää maaliskuun kehysriihessä, millä vauhdilla budjettivajetta paikataan.
Palkansaajajärjestöjen odotukset verojenkorotuksista ovat osin ristiriitaiset. Korkeasti koulutettujen Akava linjaa, että palkansaajien ansiotuloverotukseen ei saa koskea. Muutoinkin työn verottamista pidetään huonona työllisyyttä ajatellen.
SAK:ssa katsotaan, että arvonlisäveroon ei saa koskea. Se vaikuttaa heti pienituloisiin ja kotimaiseen kysyntään.
– Mieluummin korotetaan tuloveroja, koska tuloverotus on progressiivinen, järjestön pääekonomisti Olli Koski sanoo.
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK esitti verolinjauksensa viime viikolla. Järjestön mukaan arvonlisäveroja voisi korottaa prosenttiyksikön verran, kunhan myös suurituloisten verotusta kiristetään.
Elinkeinoelämän keskusliitossa ei haluta korotuksia tulo- tai yhteisöveroihin, vaan mieluummin välillisiin veroihin. Niitä ovat arvonlisävero ja haittaverot eli muun muassa alkoholi- ja tupakkaverot.
Kiinteistöveron korotus käy monelle
Hallituksen pitää varautua lunastamaan raamisopimukseen liittämänsä porkkanat. Tosin teollisuudelle tarpeellista energiaveroleikkuria sekä maa- ja puutarha-alan energiaverotukea on siirretty jo hieman tuonnemmaksi.
Verohelpotusten myötä muita veroja pitää korottaa aiottuakin enemmän. Kuntaliitto, SAK ja STTK puoltavat korotusta alimpaan kiinteistöveroon.
– Hallituksessa on erilaisia linjauksia. SDP:n mukaan arvonlisäveroa ei saa korottaa, kokoomuksen mukaan tuloverotusta. Jäljelle jää vain omaisuuden verotus, eli kiinteistövero ja perintövero, SAK:n Koski huomauttaa.
Kosken mukaan näissä olisi varaa tehdä kiristyksiä.
Haittaveroja ylös, pankeille oma vero
Hallituksen tähänastisten linjausten mukaan säästötavoite on 2,5 miljardia vuoden 2015 loppuun mennessä. Siitä veroilla pitäisi saada kasaan 1,25 miljardia eli karkeasti sisäasiainministeriön hallinnonalan vuosibudjetin verran. Loput säästetään menoja leikkaamalla.
Kehysriihessä päätetään, millä aikataululla korotukset tehdään ja riittävätkö kaavaillut säästöt ja verojen korotukset. Säästötavoitteen on arvioitu miltei kolminkertaistuneen.
Akavan johtajan Pekka Piispasen mukaan kulutus- ja haittaveroja voisi korottaa. Akava esittää veroehdotuksensa ensi maanantaina.
STTK on esittänyt erillistä pankkiveroa, joka perittäisiin pankkien taseiden mukaan. Hallitusohjelmassa on jo maininta, että pankkiveroilla koottaisiin 170 miljoonaa euroa.
Työnantajat ja yrittäjät ovat esittäneet toistaiseksi vain kevennyksiä verotukseen.
Elinkeinoelämän keskusliitto tehostaa kasvun mahdollisuuksia ja ulkomaisia investointeja keventämällä yhteisö- ja osinkoverotusta. Ainakaan korotuksia pääoma- ja osinkoverotukseen ei järjestön mukaan saisi tulla. Verohelpotuksia pitäisi saada EK:n mukaan myös tutkimus- ja kehittämisinvestoinneista.