Kristillisen perinteen paastonaika alkaa tuhkakeskiviikosta 22. helmikuuta ja jatkuu pääsiäiseen saakka. Nyt kirkko ja Suomen ympäristökeskus tarjoavat perinteisen paaston rinnalle Ekopaastoa. Sekin jatkuu pääsiäiseen.
Kampanjan tarkoituksena on kannustaa tavallisia suomalaisia pohtimaan, miten omilla arjen valinnoillaan voi vaikuttaa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, ja mitä hiljentyminen ja kohtuullisuus omassa elämässä merkitsevät. Verkkosivustossa ekopaasto.fi yli 3 000 henkilöä on ilmoittautunut mukaan.
Kampanjan suojelijana toimii Helsingin piispa Irja Askola. Hän pyrkii ekopaaston aikana suosimaan julkisia kulkuneuvoja ja kierrätystä, käyttämään reilun kaupan tuotteita sekä lisäämään kävelyä.
– Paaston aikaan kuuluu myös omien valintojen kriittinen tarkastelu. Löydänkö itseni heidän joukostaan, jotka tukevat kestävää kehitystä ja varjelevat Jumalan luomaa? Keittiössä, konttorissa, kaupassa ja kotipihallakin voi tehdä paljon tulevaisuushyvää, Askola sanoo.
Arjen pienillä muutoksilla on merkitystä
Ympäristökeskuksen mukaan arjen ilmastovaikutukset syntyvät asumisesta, liikkumisesta, ruuasta ja kulutuksesta. Kampanjassa kehotetaan löytämään oman elämäntilanteen kannalta mielekäs yhdistelmä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen.
– Myös fiksun tuotteen voi valjastaa vähentämään omia kasvihuonepäästöjä. Tällä tavalla paastoaja edistää ilmastoystävällisten tuotteiden kysyntää ja kestävän talouden työpaikkojen syntymistä. Yksi ekopaastolupaukseni on, että vien olohuoneen vanhan designvalaisimen erikoisliikkeeseen ja pyydän asentamaan erikoishehkulampun tilalle led-lamput, erikoistutkija Ari Nissinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.
Oman paastolupauksensa kampanjassa tekevät myös muun muassa sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka, tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja ohjaaja Kalle Holmberg.