Perustuslakimuutos voimaan maaliskuun alussa
Maaliskuun alussa tulee voimaan perustuslain uusi säännös kansalaisaloitteesta, jolla lisätään kansalaisten valtiollisia vaikutusmahdollisuuksia. Vähintään 50 000 äänioikeutettua Suomen kansalaista voi tehdä eduskunnalle aloitteen lain säätämiseksi.
Kansalaisaloite voi olla joko lakiehdotus tai ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä. Aloite voi koskea myös voimassa olevan lain kumoamista tai muuttamista.
Jos kansalaisaloite tehdään lakitekstin muotoon, sen pitää sisältää myös säädösteksti.
Aloite pitää kohdistaa yhteen asiakokonaisuuteen ja siinä tulee aina olla mukana perustelut. Kansalaisaloitteella voi esittää myös neuvoa antavan kansanäänestyksen järjestämistä.
Kansalaisaloitetta tukevat kannatusilmoitukset pitää kerätä kuuden kuukauden kuluessa joko paperille tai sähköisesti tietoverkossa.
Eduskunnalla on velvoite ottaa kansalaisaloite käsiteltäväksi. Eduskunnan harkintaan jäävät aloitteen hyväksyminen ja siihen tehtävät mahdolliset muutokset.
EU-aloite huhtikuussa
Verkossa tehtävä aloite ja sen kannatusilmoitus edellyttävät ns. vahvaa sähköistä tunnistamista, kuten esimerkiksi pankkitunnusten tai teleoperaattoreiden mobiilitunnusten käyttöä.
Verkkokeräyksessä voi käyttää vireillepanijan järjestämää tietojärjestelmää tai oikeusministeriön ylläpitämää maksutonta verkkopalvelua. Se tulee käyttöön loppusyksystä.
Kannatusilmoitukset toimitetaan Väestörekisterikeskukselle, joka tarkastaa niiden oikeellisuuden.
Kansalaisaloitteen tekemistä varten saatu taloudellinen tuki on julkistettava, jos samalta tukijalta saadun tuen arvo on vähintään 1 500 euroa.
Suomessa ryhdytään huhtikuun alussa soveltamaan myös EU-tason kansalaisaloitetta. Sen myötä miljoona Euroopan unionin kansalaista voi pyytää EU-komissiota tekemään aloitteen EU-laiksi.