Perusristiriita piilee siinä, sovittiinko hallitusneuvotteluissa Dragsvikin säilyttämisestä vai ei. RKP on sangen yksin. Neuvotteluissa mukana olleet Annika Lapintie (vas.), Ilkka Kanerva (kok.), Mikael Jungner (sd), Alexander Stubb (kok.) kiistävät Turun Sanomien kiertohaastattelussa, että neuvotteluissa on sovittu varuskunnan säilyttämisestä. Yksittäisiin paikkakuntiin ei otettu kantaa, vain säästötavoitteisiin.
Suomen Tietotoimistolle antamassaan lausunnossa myös pääministeri Jyrki Katainen (kok.) painotti, että neuvotteluissa ei prikaatin kohtalosta nimenomaan päätetty. Sen sijaan ohjelmassa on lausuma ruotsinkielisen varusmiespalveluksen säilyttämisestä, mikä on sisällytetty myös lainsäädäntöön.
Viime viikolla entinen puolustusministeri ja nykyinen Pohjoismaiden neuvoston johtaja Jan-Erik Enestam (r.) kirjoitti Facebook-sivuillaan, että vaikka Dragsvikin nimeä ei ohjelmassa sen säilyttämisestä ole, asia oli kaikkien tiedossa.
Myöhemmin samoilla linjoilla oli EU-parlamentaarikko Carl Haglund (r.) Hufvudstadsbladet-lehden nettiversiossa.
Kantelu oikeuskanslerille
Perussuomalaisten Pentti Oinonen on kannellut oikeuskanslerille Wallinin esteellisyydestä käsitellä varuskunta-asiaa, koska tämä kuuluu Uudenmaan prikaatin kiltaan. Oinonen ja hänen puoluetoverinsa Jussi Niinistö ovat kertoneet Ilta-Sanomille Wallinin uhkailleen heitä reipasotteisen eduskunnan kyselytunnin jälkeen 9. helmikuuta. Keskustelussa ykkösaiheeksi nousi varuskuntien tulevaisuus.
Kaksikon mukaan Wallin oli kehottanut heitä lopettamaan Dragsvikin aiheen julkisen keskustelun tai muuten on tulossa ”raskaita vastatoimia”. Myös tämä seikka sisältyy kanteluun. Puhuttelun kohteeksi joutui myös Ismo Soukola (ps.). Kaikki kolme ovat puolustusvaliokunnan jäseniä.
Kansanedustaja Eero Reijonen (kesk.) on myös kertonut joutuneensa Wallinin ryöpytyksen kohteeksi.
Wallinin sanominen tuskin täyttää uhkailun tai kunnianloukkauksen tunnusmerkkejä. Esteellisyys on harkinnanvaraisempi peruste. Myös kansanedustajan koskemattomuus voi nousta esille käsittelyssä.
Oinonen on ehtinyt jopa ehdotella Wallinin harkitsemaan eroa ministerin tehtävistään. Perussuomalaiset harkitsevat Wallinin tapauksen viemistä valtakunnanoikeuteen, jos oikeuskansleri ei näe ministerin toiminnassa moitittavaa.
Perustuslakivaliokunnalla on mahdollisuus nostaa syyte ministerin virkarikoksesta valtakunnanoikeuteen.