Suomen sinfoniaorkesterit ry ja sen 30 jäsenorkesteria vastustavat jyrkästi opetus- ja kulttuuriministeriön esittämiä alan koulutukseen kohdistuvia leikkauksia.
Orkestereiden mukaan ministeriön leikkausesitys pohjautuu ristiriitaisiin tietoihin sekä puutteellisiin ja vanhentuneisiin selvityksiin musiikkialan toiminnasta ja rakenteesta.
Ministeriölle torstaina jättämässään kannanotossa ne vaativat, että esitys kulttuurialojen amk-koulutuksen leikkauksista palautetaan kokonaan uudelleen valmisteltavaksi musiikkialan amk-koulutuksen osalta.
Kirjelmässä vaaditaan myös laajaa musiikkialan ammattilaisten laatimaa kokonaisarviota alan ammatillisesta koulutuksesta. Sen pohjana on orkesterien mukaan oltava ajankohtainen ja kattava tieto musiikkikoulutusjärjestelmästä, musiikkialan perusrakenteista sekä todellisesta työllisyystilanteesta ja työtarpeesta koko valtakunnan tasolla nyt ja tulevaisuudessa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt, että musiikkialan amk-koulutuksen aloituspaikkoja leikataan 48 prosenttia, vaikka alan koulutuksen mitoitus onkin ministeriön oman politiikka-analyysin mukaan ollut onnistunutta.
Musiikkialan työttömyys ei työttömyystilastojen mukaan ole keskimääräistä suurempaa. Eri kulttuurialoista musiikki on paras työllistäjä. Leikkaukset näivettäisivät orkestereiden mukaan toteutuessaan Suomen musiikkikoulutusjärjestelmän ja musiikkielämän erityisesti klassisen musiikin osalta.
Musiikin ammattikorkeakoulutusta annettaisiin enää vain Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Joensuussa. Kokonaan se loppuisi esityksen mukaan Lahden, Turun, Jyväskylän, Kokkolan, Pietarsaaren ja Kuopion kaupungeissa. Vähennyksistä noin 83 prosenttia kohdistuisi klassiseen muusikko- ja pedagogikoulutukseen.
Valmistuneet viedään käsistä
Erityisen räikeästi leikkausesityksessä korostuu kannanoton mukaan varhaisiän musiikkikasvattajien (musiikkileikkikoulunopettajat) koulutuksen keskittäminen vain Helsinkiin Metropolia ammattikorkeakouluun. Nyt koulutusta tarjoavat myös kolme muuta ammattikorkeakoulua. Nykyisellä koulutusmäärällä kaikki valmistuvat ”viedään käsistä”.
Kannanotossa todetaan, että uusin selvitys kertoo, kuinka jokaisessa Suomen musiikkiopistossa kasvatetaan varhaisiän musiikkiopetuksen määrää, jolloin musiikkikasvattajilla on kysyntää.
Erityisesti orkesteriverkoston kannalta on kirjelmän jättäjien mielestä elintärkeää, että työvoimaa on runsaasti niin sanotusti vapaalla jalalla, jotta erilaiset lyhyet ja pitkät sijaisuudet on mahdollista toteuttaa.
– Musiikin saralla erittäin korkea vakituinen työllistymisaste ei siis ole edes tavoiteltava asia. Lisäksi orkestereistamme vapautuu eläköitymisen kautta merkittävä määrä työpaikkoja seuraavan 10–15 vuoden aikana, ja pidämme ensiarvoisen tärkeänä että musiikin suurmaana tunnettu Suomi edes yrittäisi huolehtia työvoimatarpeestaan itse.