Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 24. helmikuuta
Polina Žerebtsova koki Tšetšenian sodan pääkaupungissa Groznyissä. Hän piti päiväkirjaa vuosina 1999–2002. Päiväkirjaan perustuva dokumenttiteos ilmestyi Venäjällä viime syksynä. Samoja tekstejä Žerebtsova sai julki jo pari vuotta aiemmin venäläisissä lehdissä. Se oli ”patriooteiksi” itseään kutsuville liikaa. Hänet uhattiin tappaa Venäjän kunnian tahraamisen takia. Mies piestiin.
Nyt Žerebtsova hakee turvapaikkaa Suomesta. Tarinansa hän kertoo Ville Ropposen haastattelussa Viikkolehdessä perjantaina.
Kerromme ulkomaansivuilla myös, mitä kaikkea Kreikalta vaaditaan euromaiden lainapaketin ehtona sekä valotamme maan poliittista tilannetta parlamenttivaalien lähestyessä.
Eurokriisi on tälläkin viikolla esillä myös kotimaanosastossa. Lisäksi pohjustamme ensi viikolla vietettävää sosiaalisten oikeuksien karkauspäivää ja virittelemme kevättunnelmia kertomalla tulppaaneista.
Urheilun arvokisat käyvät kuntalaisen kukkarolle
Kun Suomeen saadaan urheilun arvokisat, on kisapaikat ehostettava televisioinnin tarpeisiin sopiviksi. Lasku voi tulla veronmaksajille kalliiksi.
Esimerkiksi Kontiolahden ampumahiihtokeskuksessa ratkotaan vuonna 2015 maailmanmestaruudet. Kisojen pelkkä hakuprosessi maksoi jo 200 000 euroa, mutta edessä ovat 2 miljoonan euron investoinnit kansainvälisten tv-yhtiöiden tarpeiden vuoksi. Viuluista kolmanneksen maksaa kunta. Vasemmistoliiton Martti Seeslahden mukaan valtuutetuille ei kerrottu kisojen hintaa ennen hakuprosessia.
Ei mikään joo-joo-Ihalainen
– En ole mikään joo-joo-mies. Olen 40 vuotta ottanut kantaa asioihin ja saanut kuulla pikkuvittuilua.
Näin lataa eläkkeellä oleva bussikuski Urpo Ihalainen Pihtiputaalta. Ihalaisen uusi aluevaltaus on melkein seitsenkymppisenä ilmestynyt esikoiskirja Pystylasti, novellikokoelma autokuskien maailmasta. Suuri osa novellien aiheista on kotoisin Jyväskylän vanhan linja-autoaseman kuljettajahuoneesta, jossa aikoinaan sanarieskaa viljelivät kerrallaan kymmenet miehet. Aikataulujen kiristyminen lopetti sen seurustelumuodon.
Kulttuurisivuilla tavataan myös taiteilija Timo Wright, jonka The Race Code -teoksessa voi testata, mihin kohtaan rotuhierarkiassa itse sijoittuu. Ja sen jälkeen miettiä, onko kyseisessä luokittelussa mitään järkeä.
Käymme myös Porin Taidemuseossa, jossa esittäytyvät katutaiteen kovimmat nimet.
Oscar-ehdokkaita tulvii taas Suomen valkokankaille. Harri-Ilmari Moilanen antaa neljä filmikelaa sekä Pappi lukkari talonpoika vakoojalle että mykkäelokuvalle The Artist. Lue perustelut Viikkolehdestä.
Pari sanaa pussaamisesta
Pussailu on tärkeämpää kuin tiskaaminen. Parisuhdevinkin antaa hirvensalmelainen Sari Järn, jolta ilmestyi omista kokemuksista ponnistava kirja Hiirestä puumaksi. Opas elämäänsä kyllästyneelle keski-ikäiselle naiselle, Järn kuvaa. Hän pelkää, että nykyään suhteissa on enemmän tiskaamista kuin pussaamista. Jostainhan kertoo se, että netin deittipalstoilla naisten seuraa etsii niin suuri joukko varattuja miehiä.
Järn kertoo kirjastaan löytyvän samoja asioita, joista naiset puhuvat keskenään baarin vessassa.
Kolumnistimme Anne Huotari ja Tuula-Liina Varis ovat saaneet kimmokkeen jutuilleen kuntauudistuksesta. Tulosvaroituksen aiheina ovat Maailmanpankin johtajapeli ja rahoitusmarkkinavero.
Viikkolehti – Välttämätön matkaopas myös Sauli Niinistön presidenttikaudella.