Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan malli ja julkisen talouden rahoitus voidaan Akavan mukaan turvata, jos Suomella on rohkeutta tehdä rakenteellisia uudistuksia.
Työurien tulee järjestön mielestä pidentyä, jotta työllisyyden ja väestön ikärakenteen muutoksen haasteisiin voidaan vastata.
Eläkepolitiikan suunnasta Akava kaipaa raikasta keskustelua.
– Puheenvuorot vanhuuseläkkeen ikärajasta ovat saaneet suurimman julkisuuden työurakeskustelussa. Eläketurvan uudistaminen ja rahoituksen varmistaminen edellyttävät, että valmisteltavat työelämän kehittämislinjaukset parantavat jatkossakin ikääntyneiden, erityisesti 60–64-vuotiaiden, mahdollisuuksia jatkaa työssä, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder totesi maanantaina.
Hän on vakuuttunut, että työurat pidentyvät, jos panostetaan työelämän laatuun, työhyvinvointiin, ikäohjelmiin ja kaikenikäisten tekemän työn arvostamiseen. Ikääntyneet on nähtävä haluttuina työntekijöinä.
Fjäderin mielestä alkavien työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on pitkällä aikavälillä puolitettava nykytasosta. Nuorten varhainen eläköityminen, erityisesti mielenterveyden häiriöiden takia, on saatava laskuun.
– Vasta kun työelämän kehittämistoimet ovat määriteltyinä, voidaan päättää työeläketurvan uudistamisesta.
Kehysriihi kovien päätösten edessä
Työeläkemaksujen korottamisesta on sovittu vuoden 2014 loppuun asti.
Tämän jälkeen tulevien maksukorotusten tulee Fjäderin mielestä perustua kokonaisarvioon, jossa otetaan huomioon samanaikaisesti työllisyyden ja taloustilanteen vaikutus eläkkeiden rahoitukseen, työn tekemiseen liittyvien kustannusten merkitys sekä oikeudenmukaisen eläketurvan taso myös nuoremmille sukupolville.
– Seuraavat työeläkemaksuratkaisut, esimerkiksi vuosiksi 2015–2016, pitää tehdä taloudellisesti kestävälle pohjalle, Fjäder vaati.
– Eläkkeiden rahoituslinjaukset ovat ennen muuta matematiikkaa. Tulevien linjausten pitää perustua faktoihin, millaisiin eläkeratkaisuihin meillä on mahdollisuuksia.
Akava on Fjäderin mukaan valmis keskustelemaan kaikista taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävistä ratkaisuista, jotta Suomi selviytyisi talouden ja ikääntymisen haasteista.
Akavan mukaan hallituksen kehysriihi on kovien päätösten edessä. Riihessä joudutaan arvioimaan vakavasti sekä menojen lisäsopeutustarpeita että veronkorotuksia.
Kasvun, osaamisen ja työllisyyden kehittäminen edellyttää Fjäderin mielestä, että koulutusketjun voimavaroista huolehditaan.
– Nuorten syrjäytymistä ehkäistään parhaiten turvaamalla riittävät voimavarat nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamiseen.