Alkoholin kokonaiskulutuksen kolme vuotta jatkunut lasku pysähtyi viime vuonna.
Alkoholiveroa ei korotettu viime vuonna, minkä seurauksena alkoholin reaalihinnat olivat noin kaksi prosenttia alhaisemmat kuin vuonna 2010. Ennakkotietojen mukaan haittojen määrän väheneminen näyttäisi sitä vastoin nyt pysähtyneen.
Alkoholin kokonaiskulutus oli viime vuonna sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna 54 miljoonaa litraa eli kymmenen litraa asukasta kohden. Tilastoitu kulutus eli alkoholimyynti kotimaassa kasvoi hieman, mutta oli edelleen 8,1 litraa asukasta kohden.
Viinaa ostettiin varastoon
Tilastoidun alkoholin kulutuksen lievään kasvuun vaikutti vuoden 2012 alussa toteutettu alkoholiveron korotus, mikä johti siihen, että elintarvikeliikkeet ja ravintolat ostivat joulukuussa alkoholijuomia runsaasti varastoon alhaisemman veron sisältämällä hinnalla. Ilman näitä varastoon ostoja alkoholin tilastoitu kulutus olisi hieman vähentynyt.
Tilastoimaton alkoholin kulutus, josta kolme neljännestä tulee matkustajatuonnista, oli edelleen1,9 litraa asukasta kohden.
Juomaryhmistä kasvussa olivat long drink juomat, miedot viinit ja mallasjuomat. Väkevien juomien ja siiderien myynti väheni.
Kotimaan myynnistä elintarvikeliikkeiden osuus oli 46 prosenttia, Alkon 40 prosenttia ja ravintoloiden osuus 14 %.
Haittojen väheneminen pysähtyi
Alkoholin kulutuksen kasvu 2000-luvulla on näkynyt alkoholinkäytön aiheuttamien terveydellisten ja sosiaalisten haittojen määrän kasvuna. Viime vuosina alkoholin kulutus on kuitenkin vähentynyt, jolloin alkoholihaitatkin ovat vähentyneet samaa tahtia.
Ennakkotietojen mukaan haittojen määrän väheneminen näyttäisi nyt pysähtyneen. Poliisin tietoon tulleiden kotihälytysten määrä oli vähän alle 84 000, mikä on kaksi prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.
Pahoinpitelyiden määrä kasvoi lähes neljänneksellä. Rattijuopumusten määrä kasvoi vajaalla kahdella prosentilla.
Vuonna 2010 alkoholihaittoihin kuoli noin 2 700 ihmistä. Alkoholimyrkytykseen kuolleiden määrä väheni vuoteen 2009 verrattuna 14 prosenttia ja tapaturmaan tai väkivaltaan päihtyneinä kuolleiden määrä 10 prosenttia.