KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Mitä Suomi 1990-luvulla, sitä Kreikka ja Portugali nyt

1990-luvun laman yksi kulminaatiopiste koettiin maaliskuussa 1992. Pankkien johtajat olivat Säätytalolla 18.3. kuulemassa, että Esko Ahon hallitus pönkittää niitä 8 miljardin markan pääomatuella.

1990-luvun laman yksi kulminaatiopiste koettiin maaliskuussa 1992. Pankkien johtajat olivat Säätytalolla 18.3. kuulemassa, että Esko Ahon hallitus pönkittää niitä 8 miljardin markan pääomatuella. Kuva: Pekka Pajuvirta

Suomen Pankin 200-vuotishistoriikin toisen osan nimi on Parlamentin pankki. Nimeksi ei näytä kelvanneen ”Eduskunnan pankki”. Se olisikin tässä ajassa ollut aivan väärä nimi, eihän Suomen Pankki ole enää Suomen pankki eikä eduskunnan pankki.

Esko Seppänen
31.3.2012 9.46

Suomen Pankki on Euroopan Keskuspankin (EKP) haarakonttori ja EU:n pankki, eikä Suomen eduskunnalla ole sanan sijaa pääkonttorin rahapolitiikan sisältöön.

Eduskunta valitsee edelleen Suomen Pankille pankkivaltuuston, mutta siltä on viety valta. Sen ainoa valtaoikeus on valita johtokunnan jäsenet lukuun ottamatta pääjohtajaa, joka on EKP:n neuvoston jäsen ja toteuttaa siinä ominaisuudessa yksijohtajuuden periaatetta.

Entisaikaan eduskunnan pankkivaltuutetut päättivät Suomen rahapolitiikasta. Tänään siitä päättää EKP. Sen hallussa ovat osin jopa Suomen Pankin kultavarannot, ja vastavuoroisesti se on määrännyt haarakonttorinsa ostamaan kriisimaiden roskavelkaa suomalaisten veronmaksajien tappiontakuiden piikkiin.

Pääomamarkkinoiden liberalisointi

Historiikissa on hyvä kuvaus Suomen pääomamarkkinoiden liberalisoimisesta, jonka toteutti pankin johtokunta yksin. Rolf Kullberg puolusteli sitä niin, että asiasta ”oli sovittu” EEC-sopimuksen yhteydessä ja että pankki vain toteutti (salaista) poliittista tahtoa.

Valuuttasäännöstelyn purkaminen aloitettiin vuonna 1980, jolloin Suomen Pankki luopui monopolistaan termiinimarkkinoilla (jotka tarjosivat suojaa valuuttakurssien muutoksilta) ja pankit saivat alkaa tuoda maahan ulkomaista rahaa. Keskuspankin johtokunnalle oli täydellinen yllätys se, että jo muutamaa vuotta myöhemmin 40 prosenttia pankkien varainhankinnasta oli ulkomaista lainaa.

Suomen loma-aikaan heinäkuussa 1986 johtokunta päätti vapauttaa teollisuuden ja varustamojen ulkomaisen lainanoton, ja seuraavana vuonna ulotettiin pitkäaikaisen pääomatuonnin vapaus kaikkiin yrityksiin. Päätökset teki edelleen johtokunta yksin. Siitä pitäen Suomi on ollut markkinoiden pulkassa.

Pääomamarkkinat liberalisoitiin Suomessa ohi eduskunnan, laillisesti, mutta epädemokraattisesti ja hallitsemattomasti. Historiikki todistaa, että johtokunta ei tiennyt, mitkä olivat sen päätösten seuraukset.

Suomen velkaannuttaminen

Uudet vapaudet johtivat rahantuontioikeuden väärinkäyttöön. Yksityiset pankit velkaannuttivat maan valuuttavelalla, ja rahat käytettiin tarkoituksiin, joissa ne eivät tuottaneet velkojen maksuun tarvittuja valuuttoja. Emun kriisimaissa on nyt sama tilanne kuin Suomessa silloin. Löysä ja halpa velkaraha on käytetty vääriin tarkoituksiin.

Pankit pelastettiin Suomessa kansallistamalla yksityiset velat – mutta ei pankkeja – veronmaksajien piikkiin. Tänään ei edes USA:ssa pelätä kansallistaa pankkeja. Iiro Viinanenkin sanoo, että tänään hän kannattaisi valtion saamisten turvaamista kansallistamalla KOP:n, mutta sen hän aikoinaan esti.

Helpon rahan aikaan 1980-luvun loppuvuosina valtiovarainministeri Erkki Liikasen johdolla valtio paisutti menojaan ymmärtämättä, että tuontirahalla vietetyt kulutusjuhlat olivat pois tulevasta kasvusta. Samalla tavalla maailman pankkien viime vuosikymmenellä tyhjäntuotannolla synnyttämä virtuaaliraha syö nyt 2010-luvun kasvua.

Liikasen ”verotus kevenee” oli ylikulutuksen ja pääomamarkkinoiden inflaation oloissa väärää politiikkaa, mutta verotusta myös kiristettiin: verottomasti saadut myyntivoitot pantiin verolle. Kun omaisuutta, jota oli kasattu yrityksiin verottamatta jätetyllä rahalla, oli vielä hetken mahdollista ottaa ulos ja siirtää verottomasti omistajien omaisuudeksi, tämän omaisuusmassan kaupat rahoitettiin liberalisoidulla tuontirahalla. Tuloerot alkoivat kasvaa rikkaiden rikastuessa, mutta tulonjakoon – tai työttömyyden lisääntymisen ongelmiin – ei Suomen Pankilla ole historiikin mukaan ollut mielenkiintoa.

Johtokunnan säikähtymistä liberalisoimispäätösten arvaamattomista seurauksista (ja pankkien ”tottelemattomuudesta”) kuvaa pääjohtaja Rolf Kullbergin hätähuuto: Suomeen ”on luotava keinotekoinen taantuma” ja ”taantuman on jopa oltava melko syvä”. Tosi asiassa se oli pankin pääideologin Markku Puntilan käsitys siitä, miten poliittisen eliitin piti maksattaa virheensä kansalla.

Kovan markan politiikka

Kun Suomen Pankki julisti sodan ”inflaatio-devalvaatio” –syklejä vastaan, sen aseena oli kovan (vahvan, vakaan) markan politiikka, jossa markan ulkoisen arvon muutos eli devalvaatio korvattiin ”sisäisellä devalvaatiolla”.

Holkerin hallituksen tavoitteeksi kirjattiin ”hintojen nousun hidastaminen kansainvälistä inflaatiota alhaisemmaksi ja markan ulkoisen arvon säilyttäminen vakaana”. Ideologia, jossa kova markka ruletti, oli elämälle vieras.

Kuitenkin Ahon hallitus jatkoi samalla puhdasoppisella linjalla ja kytki markan arvon EY:n virtuaalirahan ecun arvoon hallitusohjelmansa mukaan ”valuuttaindeksin vaihteluväliä muuttamatta”. Tuo sanamuoto oli viesti ulkomaisille keinottelijoille: ylivelkaantuva Suomi aikoi pitää muuttumattoman valuuttakurssin. Se oli kutsu tulla hakemaan ilmaista rahaa.

Tiedettiin, mitä olisi tulossa. Jätin pankkivaltuuston pöytäkirjaan eriävän mielipiteen, jonka mukaan ”valittu linja on korkeiden reaalikorkojen, lisääntyvien tuloerojen ja massatyöttömyyden (eurotyöttömyyden) linja”. Markku Puntilakin (adjutantteinaan Sirkka Hämäläinen ja Johnny Åkerholm) piti mahdollisena työttömien määrän nousemista neljännesmiljoonaan, mutta oli – ideologisista syistä – valmis ”kovaan tulopolitiikkaan ja kovaan finanssipolitiikkaan”.

Kun väärä valuuttakurssi piti viennin kalliina ja tuonnin halpana, teollisuus menetti kilpailukykynsä. Pian oli maassa puoli miljoonaa työtöntä. Suomen Pankki sai, mitä se oli pyytänyt, kun sen ideologia tuli valtiolle maksuun massatyöttömyytenä, verotulojen vähenemisenä ja sosiaalisina tulonsiirtoina. Valtion velka kasvoi räjähdysmäisesti, valuuttavaranto hupeni ja Suomen velkaluukut alkoivat sulkeutua.

Sisäinen devalvaatio

Kovan markan politiikan pääsyylliseksi historiikissa nousee Kalevi Sorsa. Minä en siihen usko. Hän on sen politiikan äiti yhtä paljon kuin hän on ollut Stasin agentti (tai Kekkonen KGB:n mies). Kalevi Sorsa oli presidenttipelissä sen politiikan uhri.

Väärän politiikan kohtalonhetken lähestyessä poliittisen eliitin epätoivoinen bazooka oli vielä sisäinen devalvaatio.

Sorsan palatessa lomalta kotiin lokakuussa 1991 häntä olivat lentokentällä vastassa herrat, jotka taivuttelivat häntä suostumaan Suomen sisäisen devalvaation välitys- ja takuumieheksi. Hänelle annettiin käteen valmis paperi, jossa ”hän ehdotti” palkkojen alentamista 7 prosentilla. Hänen piti saada ay-pamput hyväksymään sellainen yhteiskuntasopimus. SAK:n miehet Ihalainen, Lund ja Mäki olivat valmiita sopuilemaan, mutta heidän pomonsa, liittojen jäsenet, eivät suostuneet palkkojen alentamiseen.

Se oli Suomessa silloin sitä aikaa. EU:n ja EKP:n (ja IMF:n) virallisen linjan mukaan se on Kreikassa tänään tätä aikaa: kansantuote laskee, työttömyys kasvaa, palkkoja ja eläkkeitä leikataan, sosiaaliturvaa huononnetaan, kodittomuus lisääntyy, rikollisuus kasvaa ja nuorisoa sekä pankkitalletuksia virtaa maasta ulos.

Ulkoinen devalvaatio, jota Suomen Pankki vastusti, pelasti 1990-luvun Suomen käynnistämällä kasvun. EU:n sisäisen devalvaation pakko tappaa tänään Kreikan, sillä siihen ei kuulu kasvun käynnistimiä ja katalyyttejä. Se on neutronipommi, joka tappaa talouden mutta säästää velat.

Tästä ei historiikki kerro

Pankkikriisin pahimmassa vaiheessa keväällä 1993 Ahon porvarihallitus tunsi rutistuvansa markkinavoimien syleilyssä ja kutsui vasemmisto-opposition pankkitukineuvotteluihin. Saatiin aikaan opposition hallitukselle sanelema lakiesitys, johon sisältyi omistajavastuun toteuttaminen ja vähintäänkin osakansallistaminen tuettavissa pankeissa. Hallitus hyväksyi esityksen, mutta vasemmisto SDP:n johdolla viime vaiheessa hylkäsi sen! Peruste oli, että taloutta ei elvytetty velkarahan maahantuonnilla oloissa, joissa kansantalous oli hukkumassa velkaan. Se oli anteeksiantamatonta opportunismia.

Omistajavastuu kuitenkin kirjattiin sen jälkeen eduskunnan yksimielisesti hyväksymään pankkitukiponteen, jossa pankkituen ehtoihin kuului valtion oikeus saada omistusta avustettavissa pankissa. Paavo Lipposen johtoon siirtyneet demarit luopuivat sittemmin tästä ehdosta verukkeenaan valtion hallintaan otetun säästöpankkijärjestelmän pilkkomisen estäminen. Kuitenkin säästöpankit pilkottiin, mikä oli valtaisa tulonsiirto muille pankeille, eikä omistajavastuusta ollut enää mitään puhetta.

Tulee mieleen SDP:n vaatimus sijoittajavastuun toteuttamisesta Suomen euromaille antaman pankkituen yhteydessä…

Laman tilinpäätös

Suomen Pankin toimeenpaneman pääomamarkkinoiden hallitsemattoman liberalisoinnin ja sen ideologisesti puhtaan – mutta väärän – kovan markan politiikan yhteisvaikutuksesta Suomi ylivelkaantui. Vastuuttomat pankit toivat maahan valuuttavelkaa, jolla oli suuri tuhovoima.

Historiikin mukaan kotikutoinen pankkikriisi maksoi vuosina 1989–1996 valtiolle runsaat 5 miljardia ja Suomen Pankille lähes miljardi euroa. Pankkien luottotappiot olivat yli 12 miljardia euroa, joten niiden vanhoja voittoja syötiin vähintään saman verran kuin oli julkinen pankkituki. Kansantuote aleni kolmen vuoden aikana runsaat 10 prosenttia. Valtion velka kasvoi BKT:lla mitattuna 10 prosentista 66 prosenttiin. Vuonna 1989 työttömiä oli 80 000, mutta vuonna 1994 runsaat 400 000. Noina vuosina 41 000 yritystä teki konkurssin, mikä oli 2,5 kertaa enemmän kuin ”normaalimäärä”. Historiikin tilastoja voi vielä täydentää sillä, että kyseisinä vuosina yhteensä 11 000 ihmistä päätti itse päivänsä, mikä oli noin viidenneksen ”normaalia” enemmän.

Kreikka ja Portugali ovat tänään tuossa tilassa. EU on sulkenut ne sisäisen devalvaation rautahäkkiin, eikä niillä ole ilman kasvun käynnistimiä toivoa paremmasta.

Kova euro ja mainittu sisäinen devalvaatio ovat myrkkypillereitä, joita Suomen Pankki on yrittänyt syöttää Suomelle neljännesvuosisadan ajan.

Se onnistuu nyt, kun se tapahtuu EU:n pakkoruokintana?

Antti Kuusterä & Juha Tarkka: Suomen Pankki 200 vuotta, osa II. Parlamentin pankki. Otava 2012. 831 sivua.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään