Mietoja alkoholijuomia saa vastaisuudessakin mainostaa mm. aistihavaintoihin, ruokasuosituksiin ja valmistusmenetelmään vedoten, jos peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) kanta voittaa.
Sen sijaan alkoholin mielikuvamainonta kiellettäisiin. Rajoitukset koskevat myös ulkomainontaa.
Suhtautuminen alkoholimainontaan jakaa hallituksen rivejä. Kokoomus ei halua rajoituksia mielikuva- ja ulkomainontaan.
Tiukoista näkemyseroista huolimatta kompromissia yritetään saada aikaan vielä ennen hallituksen lomia.
Peruspalveluministeri Guzenina-Richardson ilmoitti Naistoimittajien aamukahvilla, että hän ei tyydy nykylain muodolliseen korjaamiseen.
– On turha odottaa, että veisin eduskuntaan lakiesityksen, joka ei muuttaisi käytännössä mitään.
Mallia Ranskasta
Guzenina-Richardson on valmis kovaan vääntöön, vaikka se menisi syksylle. Hän vetoaa tutkimustietoon, jonka mukaan alle 25-vuotiaana alkanut alkoholin käyttö johtaa varsin usein alkoholismiin ja ennenaikaiseen kuolemaan.
Ministeri haluaa katkaista ketjun alkuunsa. Nuorten naisten alkoholismi ja siitä johtuvat raskaudenaikaiset vammat syntyvälle lapsille saataisiin vähenemään. Myös kotien alkoholinkäyttö siistiytyisi ja huostaanotot vähenisivät, ministeri luottaa.
– Lainvalmistelun pitää nojata tietoon, ja sitä meillä on riittävästi. Mielikuvamainonta lisää nuorten alkoholinkäyttöä.
Alkoholimainontaan peruspalveluministeri ottaisi mallia Ranskasta. Siellä alkoholin tuotemainonta on sallittu, mutta muu alkoholin ”elämäntapamainonta”, esimerkiksi musiikkivideot, on kielletty.
TV-mainonta saa jatkua
Televisiossa ja radiossa mietoja alkoholijuomia saa mainostaa jatkossakin. Tältä osin alkuperäisestä suunnitelmasta ollaan perääntymässä.
Peruspalveluministeri on varsin turhautunut nykyisiin alkoholimainonnan rajoituksiin.
Televisiossa ja radiossa saa mainostaa alkoholijuomia iltayhdeksän jälkeen, mutta internetissä koko ajan.
– Ei ole olennaista, vaikka alkoholijuomien televisiomainonta sallittaisiin vasta iltakymmenen jälkeen, jos internetissä saa mainostaa alkoholijuomia koko ajan, Guzenina-Richardson painottaa.
Tärkeintä on hänen mukaansa lopettaa mielikuvamainonta ja siirtyä asiapohjaiseen mainontaan Ranskan tapaan.
Panimoteollisuuden pelot myynnin laskemisesta ovat sosiaali- ja terveysministeriön mukaan liioiteltuja. Enemmän myyntiin vaikuttaa ministeriön mukaan alkoholijuomien verotus.
Toisin kuin panimoteollisuus pelkäsi, alkoholiveron kiristäminen ei ole lisännyt alkoholituontia Virosta. Tuontimäärät etelänaapuristamme ovat pysyneet vuoden 2007 tasolla, vaikka Suomen alkoholiveroa on kiristetty neljä kertaa neljän viime vuoden aikana.