Rantakäärmeen tappamisesta rapsahtaa 252 euron sakko, joka on eläimen arvo valtiolle. Eläinsuojelurikos tapahtui hevostilalla lähellä Turkua. Yksityishenkilö teki vähän aikaa sitten sähköisen rikosilmoituksen rantakäärmeen surmaamisesta.
Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri muistuttaa, että rantakäärme on myrkytön ja rauhoitettu laji. Vaikka aiemmin uhanalaiseksi luokitellun rantakäärmeen taantuminen on hidastunut, on laji edelleen huomattavan harvalukuinen.
Myös ratin takana on hyvä muistaa, että liikenne on usein rantakäärmeen turma.
Rantakäärme, vanhalta nimeltään tarhakäärme on vaaraton usein vesistöjen ääressä viihtyvä Suomen suurin käärme. Se voi kasvaa metrinkin mittaiseksi.
Laji elää eteläisessä Suomessa ja sen voi tavata esimerkiksi paistattelemassa päivää kalliolla tai taitavasti saalistamassa vedessä.
Selkein lajituntomerkki ovat kaulalla sijaitsevat kellertävät korvaläiskät, mutta myös kokonaan mustia yksilöitä tavataan. Rantakäärmeen pää on pyöreämuotoinen ja silmäterä on pyöreä, mitkä ovat hyviä tuntomerkkejä lajin erottamiseen kyystä. Käärmeellä ei myöskään ole kyylle tyypillistä sahalaitakuviota, vaan sen selkäpuoli on hyvin tasavärinen.
Luonnonsuojelupiiri soisi kyyllekin rauhan, vaikka laji ei olekaan rauhoitettu. Rantakäärme ja kyy ovat luonnonmukainen ja tehokas tapa torjua haitallisia hiiriä ja rottia. Rantakäärmeitä on joskus jopa houkuteltu navettoihin pitämään jyrsijäkantaa kurissa.