Kannabis on maailman käytetyin, kasvatetuin ja salakuljetetuin päihde, kertoo YK:n kesäkuussa julkaistu raportti. Suomalainen Youth Against Drugs (YAD) vaatii Myssy pois silmiltä -kampanjassaan, että kannabisvalistuksesta tehdään realistisempaa ja että kannabiksen käyttäjien sakottaminen lopetetaan.
Vastaanotto on ollut ristiriitaista.
– Ihmiset ovat olleet hämmentyneitä, että millä linjalla ollaan, oletteko te nyt laillistamassa tai dekriminalisoimassa kannabista, kertoo toiminnanjohtaja Rosita Juurinen.
– Me ollaan asetuttu ei kenenkään maalle. Me ei olla kannabiksen laillistajien joukossa, mutta me ei myöskään olla nollatoleranssilinjaa vetävien tai hyvin huumekriittisten ihmisten joukoissa.
Festarikeskusteluissa kannabikseen kantaa ottavat jakautuvat Juurisen mukaan kolmeen ryhmään: aineen puolustajiin, vastustajiin ja niihin, joita asia ei hetkauta millään lailla.
– On myös sellaisia jotka kokee hyvänä, että ensimmäistä kertaa joku päihdetyön järjestö esittää näinkin väljiä laintulkintoja.
Ei lakimuutosta vaan väljempää tulkintaa
Vaatiiko YAD siis kannabiksen käytön dekriminalisoimista?
– Ei. Me ei olla muuttamassa lainsäädäntöä, mutta me esitetään, että nykyisen lainsäädännön puitteissa sovellettaisiin väljempiä ohjeita ja tulkintoja, Juurikkala sanoo.
– Nythän on kaikenlaisia ylilyöntejä. Meidän korviin on raportoitu syrjäyttäviä ja leimaavia kokemuksia, kuten kuulusteluja ja kotietsintöjä, mitä saattaa seurata kun jää käytöstä kiinni.
– Siellä mennään välillä turhankin pitkälle ja on turhankin rajut otteet.
Kyse on myös kannabiksen käyttäjien oikeusturvasta.
– Poliisin toiminta ei ole kovin tasaista, jos ajatellaan koko maata. Voi olla että joskus joku saa huomautuksen, mutta toinen joutuukin istumaan kopissa pari päivää ja siellä kysellään ja kuulustellaan.
”Osa ihmisistä pystyy käyttämään ilman haittoja”
YAD haluaa, että kannabista käsitellään omana aineena, erillisenä kovemmista huumausaineista ja muutenkin asiallisesti ja neutraalisti faktojen pohjalta.
– Kannabisvalistus on aika monenkirjavaa ja siellä on sellaista vanhakantaista, että kannabis rinnastetaan muihin huumausaineisiin ja niputetaan huumausaineita enemmänkin yhteen.
Myös eri ikäryhmille täytyy Juurisen mukaan viestiä eri tavoin. Teinille on puhuttava eri tavoin kuin kolmekymppiselle satunnaiskäyttäjälle, joka on hyvässä asemassa ja hoitaa elämänsä tyylikkäästi.
– Pitäisi tunnustaa se, että osa ihmisistä pystyy käyttämään kannabista niin, ettei siitä koidu mitään haittoja. Sitten taas joillekin ne riskit ja haitat realisoituu. Se on hyvin yksilöllistä.
Käyttäjän näkökulma: ”Kotikasvatus pitäisi sallia”
Päivittäin pilveä polttava 26-vuotias Pekka pitää YADin kampanjaa oikean suuntaisena mutta riittämättömänä.
– Kotikasvatuksesta pitäisi jättää rankaisematta, jos tarkoituksena ei ole myydä eteenpäin, Pekka sanoo.
Pekan mukaan kotikasvatuksen puolesta puhuu se, ettei silloin tue järjestäytynyttä rikollisuutta.
– Yksittäisten kotikasvattajien bustaamisen sijaan poliisit voisivat keskittyä koviin huumeisiin.
”Kasvatus parempi vaihtoehto kuin katukauppa”
YAD ei halua ottaa kampanjassaan suoraan kantaa kotikasvatukseen.
– Mutta toki ymmärretään ja tunnistetaan se seikka, että kotikasvatuksella voidaan välttää katukaupan erilaisia ongelmia ja lieveilmiöitä, Juurinen sanoo.
– Siinä mielessä voidaan ajatella, että kotikasvatus on parempi vaihtoehto kuin se, että ostetaan katukaupasta rikollisliigojen tuomaa kannabista.
Juurisen mukaan kotikasvatus tuottaa myös ongelmia. Kasvien THC-pitoisuus lisääntyy ja aineesta tulee voimakkaampaa. Käyttökin kasvaa helposti, jos kasvia on koko ajan saatavilla.
Pekan nimi on muutettu.