KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Tilaajapalvelu
  • Yhteystiedot
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Hautala vastaa Eerolalle: Oikeutta Venäjän kansalaisyhteiskunnalle

Heidi Hautalaa huolestuttaa Venäjän kirkon ja valtion vahvistuva epäpyhä liitto, josta Pussy Riot -ryhmän saama tuomio on yksi osoitus.

Heidi Hautalaa huolestuttaa Venäjän kirkon ja valtion vahvistuva epäpyhä liitto, josta Pussy Riot -ryhmän saama tuomio on yksi osoitus. Kuva: Lehtikuva/ HENNING KAISER

Heidi Hautalakehitysministeri
4.1.2013 11.15
ILMOITUS
ILMOITUS

Vuoden vaihtuessa nostetaan esiin kuluneen vuoden parhaita suorituksia. Sellaisena ei voi pitää Antero Eerolan kesällä julkaistua blogikirjoitusta ”Hiukan kohtuutta Venäjä-keskusteluun” (KU 21.12.).

Vuoden kuljettua kohti loppuaan merkit Venäjän kansalaisyhteiskunnan kahlitsemisesta olivat yhä selvemmät ja nostattivat huolta sielläkin, missä yhteisymmärryksen nimissä oli tähän asti pidättäydytty arvostelemasta Kremliä. Tämä näkyi muun muassa Saksan liittopäivien kannanotossa ja Yhdysvaltain ”reset”-politiikan epäonnistumisena.

Yhdysvaltain asettama viisumikielto Sergei Magnitskin vankilakuolemaan sekaantuneille viranomaisille on saanut vastaansa niin sanotun Dima Jakovlev -lain, joka kieltää venäläisten lasten adoptoimisen Yhdysvaltoihin. Tästä kärsivät kaikkein heikoimmassa asemassa olevat lapset.

Samassa yhteydessä duuma tiukensi amerikkalaisrahoitteisten kansalaisjärjestöjen toimintaa rajoittavaa lainsäädäntöä. Viime kesänä säädettiin laki, joka paljastaa vihamielisten valtioiden liekanarussa toimivat ”ulkomaiset agentit”.

Antero Eerola on sisäistänyt tämän uhkakuvan moittiessaan Yhdysvaltojen kongressin rahoittamaa läpinäkyvää tukea Venäjän ihmisoikeusliikkeelle ja kansalaisyhteiskunnalle. EU:n vastaavan tuen tulisi toki kasvaa, mikä tasapainottaisi tilannetta.

Ihmisoikeudet ovat nousseet vahvasti Venäjän ja sen tärkeiden kumppanien asialistoille. Magnitski-laki, jota edistin Euroopan parlamentissa, on ensimmäisiä ilmauksia siitä, että vakavien ihmisoikeusloukkausten katsominen läpisormien ei jää vaille seurauksia.

On absurdia väittää minun ”tarkastelevan Venäjää maana, jonka pitäisi noudattaa kokonaan toisia sääntöjä kuin kaikkien muiden maiden”. Nojaan kannanotoissani Venäjän kansainvälisiin velvoitteisiin, joista maan omat ihmisoikeus- ja demokratiajärjestötkin alati muistuttavat.

Venäjän epädemokraattisen järjestelmän ja läntisten demokratioiden esittäminen yhteismitallisina on yksi Eerolan kepeimmistä retorisista heitoista. Osalle suomalaista vasemmistoa on näemmä edelleen vaikeaa tehdä johtopäätöksiä Venäjän demokratiakehityksen selvästä takatalvesta.

Yhdysvaltojenkaan arvostelusta ei tule pidättäytyä, kun terrorismin vastustamisen nimissä rikotaan ihmisoikeuksia. Kylmän sodan logiikan mukaan suunnistavilta on kuitenkin saattanut jäädä huomaamatta, miten Yhdysvallat on nostanut esimerkiksi LGBT-oikeudet ja naisten aseman osaksi ulkopolitiikkaansa. Näissä asioissa teemme hyvää yhteistyötä kehitysmaissa.

Antero Eerola väittää minun pitävän Pussy Riotin tuomiota ”Venäjän nykyisenä ykkösongelmana”. Olen yhtynyt toiveeseen, että Venäjän ortodoksikirkko eräänlaisena asianomistajana kehottaisi kunnon kristittyyn tapaan antamaan tuomituille armoa.

Pussy Riotin kohtelu paljastaa ongelman, joka näkyy yhä selvemmin myös Venäjän kansainvälisissä suhteissa. Uskonnollisia tunteita kunnioittavaakin huolestuttaa kirkon ja valtion vahvistuva epäpyhä liitto. Juuri kirkko on takuumiehenä Venäjän valtion erikoislaatuisille vaatimuksille nostaa ”perinteiset arvot” kansainvälisiksi ihmisoikeusnormeiksi.

Venäjä tekee taantumuksellisten valtioiden yhteenliittymän osana myyräntyötä naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksia vastaan. Käydessäni joulukuussa tapaamassa YK:n väestörahaston ja naisjärjestön johtoa kummassakin vedottiin, että Suomi hyvin Venäjää tuntevana maana koettaisi vaikuttaa asiaan.

Niin kauan kuin Venäjällä ei toteuteta vallan kolmijako-oppia, ei hallitusvalta myöskään ole aidossa vastuussa tekemisistään kansalaisille ja heidän vaaleilla valituille edustajilleen. Siksi aidolla kansalaismielipiteellä ei ole juuri vaikutusta valtion toimintaan kansainvälisissäkään suhteissa.

En ole vaatinut, että Suomen presidentin tulisi seurustella Venäjän kadun opposition kanssa, mutta esimerkiksi vasemmistopuolueilla, vihreillä ja liberaaleilla on selkeitä vastinkappaleita Venäjän paineen alla vahvistuvassa kansalaisliikehdinnässä, joka hakee ja tarvitsee tukeamme.

On riippumatonta ammattiyhdistystoimintaa, ympäristöliikehdintää, ihmisoikeusryhmiä, työtä muukalaisvihaa vastaan jne. Joulukuun 2011 vilpillisten vaalien jälkeen perustettu Pietarin tarkkailijat -ryhmä haluaisi ottaa oppia Suomen avoimesta hallintokulttuurista ja kunnallispolitiikasta.

Kun Putinin kolmannella kaudella vapaata kansalaistoimintaa kahlitaan entistä tiukemmin, liikehdintä hakee pienintä yhteistä nimittäjää. Hajanaisista voimista kasvaa uuden, demokraattisen Venäjän ituja. Suomalaisten puolueiden tulisi olla valmis yhteistyöhön. Venäjä-suhde on Suomelle tärkeä. Emme voi jättää tulevaisuuden vaihtoehtojen edustajia kadulle.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kirjoittajat muistuttavat, että kaivoksilla ja metsäteollisuudella on suuria vaikutuksia saamelaisten ja poronhoitajien elämään.

Mielipide: Kaivostoiminnan ja maankäytön demokratiaa vahvistettava

Kirjoittajan mukaan asevarustelun kiihdyttämisen ja vastakkainolon syventämisen sijasta on palattava laajemman turvallisuusnäkemyksen linjalle.

Mielipide: Asevaraisesta laajempaan ja yhteiseen turvallisuuteen

Mielipide: Mearsheimerin realismi ja Angellin idealismi – vastaus Jussi Virkkuselle ja Toivo Haimille

Mielipide: Rohkeasti rauhan puolella – Suomen ei tule liittyä Natoon

Uusimmat

Zimbabwen vesiviranomainen aikoo porata vuoteen 2025 mennessä ympäri maan 35 000 porakaivoa, jotta pohjavedestä saataisiin lievitystä vesipulaan. Asiantuntijat ovat huolissaan pohjaveden riittävyydestä, mutta kroonisen vesipulan olosuhteissa asiantuntijoiden vaikutusvalta on rajallinen.

Zimbabwe turvautuu porakaivoihin pohjavesihuolista piittaamatta

Anders Roslund palaa ihmiskauppa-teemaan uusimmassa jännitysromaanissaan.

Huikeaa jännitystä ihmiskaupasta yhdeksännessä Ewert Grens -dekkarissa

Karjankasvattaja D. Chimiddulam odottelee lampaiden ja vuohien kera kotona poikaansa, joka on etsimässä vaeltelemaan lähtenyttä karjaansa.

Viivakoodit helpottavat mongolialaisten karjankasvattajien elämää

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Valtioiden velkojen korkojen piti nousta, mutta toisin on käymässä – Ekonomisti: ”Maailmantalous ei kestä nykyolosuhteissa näinkään korkeaa korkotasoa”

 
02

Vasemmistokonkari Ralf Sund siirtyi opetusministerin erityisavustajaksi – ”Nyt kun tuli mahdollisuus päästä sisään huoneeseen, kävi houkutus aivan pitelemättömäksi”

 
03

Työntekijöiden palkanmaksu takkuaa yhä Helsingissä – Pormestari matkailee, kansliapäällikkö ostaa konsulttipalveluja miljoonilla

 
04

Vasemmistoliiton kannatus laski keväästä: Nyt 8,1 prosenttia

 
05

Christer Lindholm: Faktaa ja fiktiota verotuksesta

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Sunnuntaivieras: Annetaan ihmisille lupa elää

07.08.2022

Raportti Transnistriasta: Pikku-Venäjä, joka ei halua sotaa

07.08.2022

Ensin Ruotsin valloittanut suomalaisdekkari on harmillisen tavanomainen

06.08.2022

Ugandassa mustasotilaskärpäset auttavat lannoitepulan vaivaamia maanviljelijöitä

06.08.2022

Honkasalo ehdottaa: Valtio takaamaan kotitalouksille rajatun määrän alesähköä

06.08.2022

20 vuotta sitten: Poliisi lavasti Genovan aktivistien polttopullot

05.08.2022

STTK:n pääekonomisti kummastelee valtiovarainministeriön budjettiesitystä: ”On selvästi ollut halua lisätä omia poliittisia mausteita joukkoon”

05.08.2022

Itä-Afrikan maat ryhtyvät yhteistyöhön salametsästystä ja -kauppaa vastaan

05.08.2022

Ministerin mieli muuttui, nyt Aki Lindén haluaa huumeiden käyttöhuonekokeilun – ”Hienoa, että asia nyt etenee!”

05.08.2022
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään