Ratkaisu haetaan ensin, hinnasta riidellään sitten
Jatkuvat neuvottelut ammattiliiton ja työnantajaliiton kesken toimivat, kunhan kumpainenkin sitoutuu niihin. Puu- ja erityisalojen liitolla on hyviä kokemuksia jatkuvista neuvotteluista.
– Tapaamme säännöllisesti ja yritämme kehittää työelämästä parempaa, puheenjohtaja Sakari Lepola kertoo.
Paras tulos syntyy hänen mukaansa silloin, kun esimerkiksi työaikajärjestelmiä ryhdytään kehittämään tuotannon ehdoilla.
– Olisi oikeastaan parempi, että sisällöstä neuvottelisivat ne, jotka eivät päätä rahasta. Monesti paras ratkaisu jää syntymättä, kun osapuolten takaraivossa alkaa kummitella hinta.
Työelämän pitää pysyä kiinni ajassa
Viimeksi jatkuvissa neuvotteluissa päästiin sopuun keinoista, joilla metsäkoneenkuljettajat voidaan paikantaa. Riskinä olivat henkilön yksityiseen puuttuminen ja laittoman rekisterin pito.
Moniin asiakysymyksiin etsitään ratkaisua pitkin vuotta, ratkaisun kustannuksista väännetään kättä sitten neuvottelupöydässä.
– Jos neuvottelisimme yhtä aikaa sekä asiakysymyksistä että rahoista, moni työelämän toimintamalli olisi jäänyt syntymättä, Lepola sanoo.
– Kun pitkin vuotta pöytään tuodaan sekä työnantaja- että työntekijäpuolen tarpeet, ala pysyy kiinni elävässä elämässä. Saadaan työelämän rakenne kuntoon.
Lepola painottaa, että työntekijöidenkin etu on pitää yritykset hyvässä kunnossa, jotta jaettavaa syntyy.
– Me sovimme alan peruspalkoista, mutta työpaikoilla neuvotellaan, kuinka sen lisäksi osaaminen ja tulos huomioidaan palkassa. Työehtosopimus antaa pelikentän.
Hyvistä neuvotteluyhteyksistä huolimatta asiat menevät joskus hakaukseen. Paraikaa Puuliitto yrittää saada metsänhoidossa kuriin alipalkalla töitä teettävät yritykset.
Toinen mittelö on meneillään UPM:n Savonlinnan vaneritehtaalla, jossa työnantaja vaatii 3 – 4 euron alennusta tuntipalkkoihin. Tehdas on vastikään modernisoitu.
Palkkatekniikkaa ei hallita
Syksyn liittokierroksella Puuliitto neuvottelee metsureiden työehtosopimuksesta ja kahdesta pienemmästä sopimuksesta. Mekaanisen metsäteollisuuden sopimus on edessä seuraavana vuonna. Liitolla on kaikkiaan 14 työehtoehtosopimusta.
Lepola huomauttaa, että työnantajaliitoissa on isoja eroja.
– Sellaisten kanssa on helpompi neuvotella, joissa toisella puolella ovat yritysten omistajat. Kyse on heidän omista rahoistaan, hän sanoo.
– Kun vastapuolella on lakimiehiä eikä omistajia, asiat tuntuvat etenevän yhtä vaivalloisesti kuin muinaisessa Neuvostoliitossa.
Vaikeiksi neuvottelut tekee paitsi neuvotteluvaltuuksien puuttuminen myös se, ettei palkkatekniikkaa oikein hallita.
– Juridista osaamista riittää, mutta palkkajärjestelmiä ja -rakenteita ei enää hallita. Niiden osaaminen on siirtynyt konsulttiyrityksille.
Konserneihin pääluottamusmiehet
Työnantajapuolen vaatimia joustoja on puheenjohtaja Sakari Lepolan mukaan puu- ja erityisaloilla riittävästi.
– Työehtosopimus ei estä työaikajoustoja, kunhan niistä sovitaan pääluottamusmiehen kanssa. Ongelman ovat konsernit, joille paikalliset ratkaisut eivät kelpaa.
Lepolan mukaan pulmasta päästäisiin, jos konserneihin valittaisiin päätoiminen pääluottamusmies ja toimipaikkoihin luottamusmiehet.