Vasemmistonuoret vaatii Suomea purkamaan kaiken asekauppayhteistyön Israelin kanssa.
Järjestö kiittää ulkoministeri Erkki Tuomiojan tuoretta linjausta, jossa hän sanoo kannattavansa asekauppayhteistyön lopettamista.
Vasemmistonuoret vaatii hallitukselta selkeää linjapäätöstä asiassa.
– Suomi on käynyt asekauppaa Israelin kanssa vuosikymmeniä siitä huolimatta, että Israelin valtio on syyllistynyt toistuviin rikoksiin kansainvälistä oikeutta vastaan sekä jatkaa yhtä historian pisimmistä miehityksistä, perustelee järjestön puheenjohtaja Li Andersson.
Hän jatkaa Israelin syyllistyneen toistuviin ihmisoikeusloukkauksiin miehitetyillä alueilla eikä Israelin puolella asuvilla palestiinalaisilla ei ole vieläkään täysiä kansalaisoikeuksia.
– Suomen ei pitäisi tukea tällaista hallintoa taloudellisesti ollenkaan, eikä varsinkaan aseteknologian kautta.
”Taisteluissa testattuja järjestelmiä”
Suomi on käynyt Israelin kanssa asekauppaa yhteensä noin 200 miljoonalla eurolla. Se koostuu lähes kokonaan asehankinnoista. ICAHD Finland -järjestön mukaan Suomi on hankkinut muun muassa viestintäjärjestelmiä Israelin suurimman aseyrityksen Elbitin tytäryhtiöltä.
– Tuotteiden markkinoinnissa korostetaan muun muassa sitä, kuinka tiivis yhteistyö sillä on Israelin asevoimien kanssa sekä kuinka teknologian kokeileminen käytännössä on selkeä kilpailuvaltti ostajille. Käytäntö tarkoittaa tässä yhteydessä miehitystä, jonka yhteydessä on tapettu tuhansia siviilejä, Andersson sanoo.
Israelista hyvä aloittaa
Vasemmistonuorten Tappavan hyvä diili -kampanjassa tuodaan esille asekaupan valvontaan ja päätöksentekoon liittyviä puutteita, joiden seurauksena suomalaisia aseita ja aseteknologiaa käytetään maailman epävakautta lisäävällä tavalla.
Vasemmistonuoret haluaa herättää ihmisiä puhumaan asekaupan vaikutuksista ihmisoikeuksien toteutumiseen eri puolilla maailmaa sekä osoittaa, kuinka asekauppa on lähtökohtaisesti ristiriidassa rauhan edistämisen kanssa.
Järjestö vaatii, että Suomi lopettaa asekaupan maiden kanssa, jotka ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin tai ovat aseellisen konfliktin osapuolina.
Israelin kanssa tehtävä asekauppa on mikä mainioin paikkaa aloittaa, Li Andersson toteaa.