Tarkastuslautakunta esittää vuoden 2012 arviointikertomuksessaan yhteensä 69 suosittua toimenpidettä, joihin kaupunginhallituksen ja kaupungin virastojen tulisi ryhtyä.
Arvioinnin kohteina ovat olleet kaupungin talouden ohella koulutilojen kosteusvauriot, asuntotuotannon sujuvoittaminen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ja kaupungin välinen hoito- ja palveluyhteistyö ja lisäksi muun muassa vanhempien tukeminen lasten ja nuorten hyvinvoinnissa.
Koulutilojen kosteusvaurioista tarkastuslautakunta toteaa, etteivät taloudelliset syyt poista kaupungin velvoitetta huolehtia omistamiensa kiinteistöjen terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Sisäilmaongelmat peruskouluissa ovat yleisiä ja rakennusten korjausvelka on suuri. Koulut joutuvat siksi odottamaan perusteellista korjausta vuosia. Kuluvan valtuustokauden investointimäärärahojen niukkuus korostaa korjausongelmaa. Suosituksissaan tarkastuslautakunta korostaa, että kaupungin tulee laatia selvitys kaupungin palvelu- ja toimitilojen kosteus- ja homevaurioiden laajuudesta ja niiden korjaamisen vaatimista kustannuksista.
Asuntotuotannon parantamiseksi tarkastuslautakunta suosittelee kaavaprosessin lausuntokierroksen keventämistä sekä kaavamääräysten väljentämistä markkinahinnaltaan edullisemmilla alueilla.
Terveydenhoidon hoitoketjujen ongelmakohdat on paikallistettava ja ratkaistava Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja kaupungin kesken. Lastensuojelussa perheille on tarjottava läheisneuvonpidon kaltaisia kevyempiä tukitoimia, joiden avulla ongelmaisiin tilanteisiin voidaan puuttua ja siten välttyä kalliilta huostaanotoilta. Helsingin tulee tarjota oppisopimuskoulutusta 15–17-vuotiaille kaupungin omissa työpaikoissa.
Tarkastuslautakunta on kuntalain mukaan välittömästi kaupunginvaltuuston alainen toimielin, jonka tehtävänä on arvioida miten valtuuston asettamat tavoitteet ovat toteutuneet. Tarkastuslautakunnan arviointikertomus on kaupunginvaltuuston käsittelyssä toukokuussa.
Helsingin tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2012 on luettavissa verkossa.