OAJ varoittaa säästöjen seurauksista
Opetusalan ammattijärjestö OAJ varoittaa kuntia säästöjen seurauksista. Kun aikuisia on yhä vähemmän yhteisössä, väkivaltatilanteet lisääntyvät ja syrjäytymisuhka kasvaa.
– Toisaalta ymmärrän kuntia. Sosiaali- ja terveystoimi on niin tarkkaan säädeltyä, ettei sieltä voi leikata. Kunnille on tehty liian helpoksi leikata opetus- ja kulttuuritoimesta, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.
Opetustoimelle on määrätty vain kaksi normia. Ensinnäkin koulu on vastuussa lasten turvallisuudesta. Toiseksi lapsille pitää taata perusopetuslain mukainen opetus.
Luukkainen muistuttaa, että säästöjenkin aikana kyse on arvovalinnasta.
– Meillä on tosi hurjat ajat edessä kuntasektorilla. Lapsista ei kannata säästää, sillä syrjäytyminen ja työttömyys tulevat kalliimmaksi kuin hyvä opetus ja koulutus.
Perusopetuksen lisäksi karsittaviksi ovat joutuneet muun muassa ammattikoulujen lähiopetustunnit.
– Pitää kysyä, millaisia ammattilaisia tulevaisuudessa saamme, kun oppilas joutuu itse opettamaan itseään, Luukkainen huomauttaa.
Ratkaisuksi OAJ ehdottaa kouluihin ja päiväkoteihin pienempiä ryhmäkokoja ja vähimmäismäärää toisen asteen lähiopetukseen.
Lomautuksia useissa kunnissa
Kunnissa opetustoimesta on säästetty jo kaikki liikenevä, ilmenee opettajille tehdystä kyselytutkimuksesta. Nyt turvaudutaan lomautuksiin.
– Tämä kertoo kuntapaniikista. Ensin otetaan lomautuskortti käyttöön ja sitten vasta mietitään, mitä tehtäisiin, Luukkainen toteaa.
Neuvottelujärjestö JUKO on saanut monta kuntaa perumaan opettajien lomautukset. Silti lomautuksia on Kouvolassa, Jämsässä, Liperissä, Salossa ja Sonkajärvellä. Yt-neuvottelut ovat meneillään paraikaa Askolassa, Joensuussa, Loimaalla, Mänttä-Vilppulassa, Savukoskella ja Teuvalla.
Väkivalta tarkkaan seurantaan
Säästöjen takia kouluväkivallan ennakoidaan kasvavan. Viime vuonna uhkatilanteita oli 5 300. OAJ:n mukaan tämä on vain jäävuoren huippu, sillä kunnat kirjaavat tapaukset hyvin eri tavoin. Tappeluun puuttuminen, oppilaan taltuttaminen tai opettajan uhkailu jäävät helposti kirjaamatta.
Erot kuntien välillä ovat suuret. Espoossa kirjataan jokainen tilanne, viime vuonna tapauksia oli 3 169. Tampereella vastaavasti vain 53.
– Oikeat tilanteet täytyy kirjata. Niiden perusteella voidaan pohtia, mitä pitää tehdä, Luukkainen sanoo.
OAJ odottaa keväällä eduskunnan käsittelyyn tulevaa lakia koulurauhasta ja toivoo sen edistävän keskustelua koulurauhasta ja kodin ja koulun rooleista.