Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki ihmettelee uudelleen esiin noussutta Guggenheim-museohanketta. Hän on ollut alusta asti kriittinen vuosi sitten hylätyn hankkeen sunteen.
– Kun poliitikot tekevät päätöksiä, on virkamiesten tehtävä toimia niiden mukaisesti, hän muistutti blogissaan keskiviikkona.
– Esimerkki juuri päinvastaisesta salakähmäisestä toiminnasta on jo kertaalleen hylätyn Guggenheim-taidemuseohankkeen salainen valmistelu, Guggenheim II, jota on tehty piilossa julkisuudelta jo jonkin aikaa.
Arhinmäki toteaa, että häneen tai opetus- ja kulttuuriministeriöön ei ole oltu yhteydessä toisen, salaisen valmistelun aikana.
Tuskin rahaa löytyy
Myös vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka otti kantaa asiaan. Hänen mielestään mielestä Helsingin ei pidäkään sijoittaa Guggenheimiin euron euroa. Hän ei usko, että rahaa edes löytyisi.
– Kaupungilla ei ole varaa sijoittaa euroakaan museohankkeeseen. Valtiolla on sama tilanne: kulttuurirahat ovat tiukoilla, Puhakka toteaa blogissaan tänään.
– Vaihtoehdoksi jää täysin yksityisesti rahoitettu museo. Kannattaisiko Helsingissä tällainen museo? Epäilen syvästi.
Arhinmäen arvion mukaan onkin epätodennäköisenä, että valtion budjettiin tulisi täysin ulkopuolelta uusi iso hanke, jolle pitäisi varata vuosittain iso osa muutoinkin niukoista määrärahoista.
– Taiteen ja kulttuurin rahoitus on tällä hetkellä todella tiukilla. Olemme joutuneet tekemään vaikeita säästöjä, joista myös museoala on joutunut kantamaan osansa, Arhinmäki toteaa.
Hän ei usko, että museo voitaisiin perustaa Helsinkiin ilman valtion panosta.
– Täysin yksityisellä rahoituksella voi tietenkin toteuttaa hankkeita, mutta opetus- ja kulttuuriministeriöllä ei yksinkertaisesti ole osoittaa lisämäärärahoja Guggenheimiin. Helsingin kaupungin kulttuuribudjetin ohjaisin oman taidemuseon kehittämiseen.
Sekä Arhinmäki että Puhakka ovat Helsingin kaupunginvaltuutettuja.
Checkpoint mieluummin
Arhinmäki pitää esillä Guggenheim-museon sijaan taiteilijoiden nykytaidehanketta Checkpoint Helsinkiä ja taidemuseo Kiasman kehittämistä.
– Toisin kuin Guggenheimissa, Checkpoint Helsingissä taiteilijat, kuraattorit, brändi, ylipäätään kaikki tärkeä päätösvalta, on aivan oikein omissa käsissämme, hän toteaa ja huomauttaa, että Guggenheim-säätiön museot ovat eräänlaisia franchise-toimijoita ja kiertonäyttelyiden taidehalleja.
– Jos yksityinen puoli haluaa tukea esimerkiksi merkittävän nykytaiteen kokoelman kartuttamista, tarjoaa Kiasma siihen mahdollisuuden. Näin teokset jäävät myös yhteiseksi kansallisomaisuudeksemme, eivätkä vain käy vierailulla Suomessa.
Lobbaamista
Ylellä apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen vahvistaa, että Guggenheim-säätiön pääjohtaja tapasi Helsingin kaupungin johtoa ja poliittista johtoa jokunen kuukausi sitten. Säätiö on yhä kiinnostunut museon toteuttamisesta Helsingissä. Viljasen mukaan tapaamisessa olivat paikalla kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, kaikki apulaiskaupunginjohtajat paitsi Laura Räty sekä valtuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajat Mari Puoskari (vihr.) ja Tatu Rauhamäki (kok.).
Mukana hankkeessa on ollut viestintätoimisto Miltton Networks, jonka toimitusjohtaja on pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) entinen erityisavustaja Jussi Kekkonen.
MTV3:n Uutisten tietojen mukaan asiaa puuhannee Carl-Gustaf Ehrnrooth, joka istuu Guggenheim-säätiön hallituksessa.