Kuntatyönantajat patistavat kuntien henkilöstöä vaihtamaan lomarahansa vapaisiin. 1990-luvulla kovassa käytössä ollut keino sopisi KT:n työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mukaan oivallisesti paikkaamaan kuntien talousvajetta.
– Nyt tarvitaan 1990-luvun talkoohenkeä, Jalonen vetosi torstaina.
Vaihtoehtona ovat lomautukset. Parikymmentä kuntaa on jo päättänyt lomautuksista tai harkitsee niitä.
Kuntien arvioiden mukaan tänä vuonna lomautetaan noin 5 000 työntekijää. Keskimäärin lomautus kestää 17 kalenteripäivää.
– Ihmettelen palkansaajajärjestöjen haluttomuutta vaihtaa lomarahat vapaiksi. Se helpottaisi huomattavasti lomautuspaineita, Jalonen toteaa.
Mikäli säästöjä ei synny vapaaehtoisesti, kunnat turvautuvat ensin lomautuksiin ja valmistautuvat sitten irtisanomisiin. Jalonen tähdentää, että kunnat tarjoavat aina ensin pehmeitä keinoja.
– Paikallisesti sopimalla voitaisiin välttää kovemmat keinot. Esimerkiksi Salossa kunnat tulot tippuivat miljoonilla, kun Nokia lopetti tehtaansa. Kuitenkaan henkilöstöryhmiltä ei löytynyt halua sopia pehmeistä keinoista.
Suoja-aika päättyy useassa kunnassa
Kunnat, kuntayhtymät ja kuntien liikelaitokset työllistävät noin 437 000 henkeä. Määrä on pudonnut peräti 4 000:lla viime vuoden huippuluvusta.
Kuntatyönantajat ennakoivat väen vähenevät entisestään. Liikelaitoksista on tehtävä osakeyhtiöitä. Lisäksi kuntaliitosten viiden vuoden suoja-aika työsuhteisiin on päättymässä. Viidessä liitoskunnassa suoja-aika pitkittyy uusien liitosten takia. Näiden joukossa on Salon kaupunki.
Jalonen ei ryhtynyt ennakoimaan, kuinka suoja-ajan päättyminen vaikuttaa kuntien irtisanomisiin. Hän painotti, että vapaaehtoisilla säästösopimuksilla voidaan taata työpaikat pidempään.
Tavallisimmin kunnat säästävät henkilömenoissa järjestämällä töitä uudelleen, jättämällä vapautuvat paikat täyttämättä ja vähentämällä sijaisia. Moni kunta on laittanut myös ostopalvelut suurennuslasin alle.
Syksyn neuvottelukierrokseen Kuntatyönantajat valmistautuu yhä nollatarjouksella. Jalosen mukaan työvoimakustannuksia ei ole vara nostaa yhtään.