Euroopan unionin ja Venäjän väliset neuvottelut viisumivapaudesta etenevät. Viime kuussa EU ja Venäjä sopivat yhteisistä toimista ja tavoitteista, jotka täyttämällä viisumivapaus voitaisiin ottaa käyttöön.
Turvallisuusalojen ammattilaisia edustavien ammattiliittojen johtajat näyttävät vihreää valoa viisumivapaudelle, mutta edellyttävät että muutosta ei tehdä kansalaisten turvallisuuden kustannuksella.
– Kaukaiselta asialta tuntuva viisumivapaus voi olla todellisuutta jo lähivuosina ja siihen tulee valmistautua välittömästi. Rajaliikenteen kasvuun ei voida vastata ainoastaan säästövelvoitteilla ja sopeutusohjelmilla. Sujuva rajaliikenne ja kansalaisten turvallisuus voidaan taata ainoastaan rajavalvonnan riittävillä resursseilla, sanoo rajavartiolaitoksen henkilöstöä edustavan Rajaturvallisuusunionin puheenjohtaja Erkki Hirvonsalo.
Vuonna 2012 itärajalla tehtiin 11,9 miljoonaa rajanylitystä ja venäläiset turistit toivat Suomeen yli 1,2 miljardin euron tulot. Summa on lähes puolet Suomen kaikista matkailutuloista. Jo nykyisellään rajanylittäjien määrä kasvaa noin viisitoista prosenttia vuosittain. Varovaisten arvioiden mukaan toteutuessaan viisumivapaus kolminkertaistaisi liikenteen itärajalla.
– Jo nykyinen rajaliikenteen kasvu edellyttää tullihenkilöstön lisäämistä Vaalimaalla, Nuijamaalla ja Imatralla 120 henkilötyövuodella vuoteen 2017 mennessä. Viisumivapauden toteutuessa resursseja tulee lisätä vähintään samassa suhteessa missä rajaliikenne kasvaa.toteaa tullin henkilöstöä edustavan Tulliliiton puheenjohtaja Markku Kosonen.
Kokonaisuutena sujuvaan rajaliikenteeseen tehtävät investoinnit ovat kuitenkin erittäin kannattavia, arvioi JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine.
– Muutaman kymmenen miljoonan euron investoinneilla valtio voi luoda matkailu- ja palvelualalle tuhansia uusia työpaikkoja. Turvallisuusinvestointien lisäksi myös rajaliikenneinfrastruktuuriin tulee panostaa. Harkitsemisen arvoinen hanke on uuden junayhteyden avaaminen Venäjälle rataosuudelta Luumäki-Imatra, linjaa Niemi-Laine.