– Olen seurannut 43 vuotta vasemmistoliiton ja sen edeltäjien terveyspolitiikkaa. En ole kertaakaan aiemmin nähnyt vasemmiston olevan niin tuuliajolla kuin se nyt ollut, arvioi professori Juhani Lehto vasemmiston osallistumista hallituksen sosiaali- ja terveysuudistukseen.
Hänen mukaansa yksikään hallituspuolue ei ole yksimielisesti sote-uudistuksen takana.
Hallituksen sote-uudistus ei vakuuta Juhani Lehtoa. Hän ihmettelee, miksi uudistus koskee vain kuntia, jotka vastaavat terveydenhuollon kustannuksista hieman yli kolmanneksella.
– Mihin uudistuksessa jäivät valtio ja Kela? Uudistus on eliitin uudistus, se ei varmista terveyspalvelujen saatavuutta koko Suomessa, jatkaa Lehto roimimistaan.
Uudistus herättää Lehdon mielestä enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia.
– Ihmettelen myös, miksi maakuntamallista puhuttiin niin vähän, kommentoi puolestaan Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaispormestari Mikko Aaltonen.
Oikeus järjestää vai oikeus hoitoon
Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat merkittävä osa koko kansantaloutta ja hyvinvointipalveluja. Ne kattavat 11–12 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Vuosittain palveluja on sata miljoonaa. Kokonaisuutta ei voi nopeasti muuttaa, nyt tehtyä uudistusta on valmisteltu 12 vuotta. Kun järjestelmää uudistetaan se tarkoittaa muutoksia rahoituksessa, palveluiden tuottamisessa, niiden ohjaamisessa, koko terveydenhuoltojärjestelmässä ja ennen kaikkea hoitoon pääsyssä.
– Sote-uudistuksessa puhutaan kuntien oikeudesta järjestää hoitoa. Jos minä olisi poliitikko, en puhuisi kuntien oikeudesta järjestää vaan kansalaisten oikeudesta hoitoon, toteaa Lehto, joka puhui Tampereen vasemmiston järjestämässä keskustelutilaisuudessa torstaina.